Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Misslyckad hjälp till personer med hedersproblematik

Publicerat måndag 29 december 2014 kl 06.01
"När man återvänder får man det tyvärr sämre än innan"
(1:17 min)

Personer som söker skydd på grund av hedersrelaterat våld går många gånger tillbaks till den situation de lämnat. En anledning till det kan vara att samverkan mellan myndigheter inte fungerat vid dessa fall.

På skyddsjouren i Ängelholm, där de är experter på frågor om hedersproblematik menar de att det fortfarande finns mycket kvar att göra när det gäller bemötandet av dessa personer. Lena Persson, verksamhetschef för skyddsjouren säger att de personer som går tillbaks många gånger får det sämre än vad de hade det innan.

- När man redan flytt ifrån familjen en gång och går tillbaks så får man det tyvärr sämre än innan för då har man ju tagit kontakt med myndigheter och begärt hjälp, säger hon.

 Det är enligt Lena Persson många olika anledningar till att personer som söker skydd för hedersrelaterat våld återvänder. Saknaden efter familjen, förväntningarna att plötsligt kunna tänka självständigt när de kanske aldrig fått lov att göra det, brist på samverkan mellan inblandade myndigheter och så vidare. Än verkar det vara en lång väg kvar innan personer med en hedersbakgrund får den hjälp de behöver för att ta sig vidare efter att de sökt hjälp.

Samverkan mellan olika berörda myndigheter är något som det behöver jobbas mer med, och Lena Persson efterfrågar dessutom en större öppenhet myndigheter emellan när det gäller de här frågorna för att kunna bli bättre.

- Det är jätteviktigt att våga prata om de problem man har med att tillmötesgå de här ärendena, för det är inga lätta ärenden...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".