Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Utvecklingen i Gamlegården har inte varit så positiv"

Publicerat onsdag 17 december 2014 kl 10.27
Departementssekreterare: Vi ser ökning av försörjningsstödet
(1:28 min)
Gamlegården är en av 15 stadsdelar i Sverige som regeringen ska satsa extra resurser på. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio
Gamlegården är en av 15 stadsdelar i Sverige som regeringen ska satsa extra resurser på. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio

Det står nu klart att det blev 5, 6 miljoner kronor till Kristianstad kommun för att satsa på att minska utanförskapet på Gamlegården, bara hälften så mycket som förra året.

Förra året fick Kristianstad drygt 11 miljoner kronor.  Att man skulle få pengar var klart, men inte hur mycket, då stödet är prestationsbaserat, och delas ut i efterhand - de här pengarna är alltså för 2014.

Det står nu klart att Kristianstad kommun bara får hälften så mycket som förra året.  Bara 5, 6 miljoner jämför med drygt 11 miljoner förra året.

Och att det inte blir mer, det beror på utvecklingen i området:

– Den har inte varit så positiv, det har varit ökat antal med försörjningsstöd, färre behöriga till gymnasiet och i stort sett samma andel som har arbete, säger Maria Hansson som är departementssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet på Regeringskansliet.

Hur många som har arbete, hur många som är beroende av försörjningsstöd och om eleverna är behöriga till gymnasiet - det är de siffror som avgör hur mycket pengar varje stadsdel får i det här riktade statliga bidraget för att minska utanförskapet.

I det här beslutet har man tittat på utvecklingen mellan 2012 och 2013. På siffror för slutet av förra året och väger sedan in hur många nyanlända flyktingar som kommer till området -  och hur det har gått för de andra stadsdelarna i projektet.

– Kristianstad kan påverka sin stadsdel och sin kommun, men inte hur det går för andra. Det har gått bättre i andra stadsdelar i projektet, säger hon.

– Gamlegården har också en stort flyktingmottagande, högre än andra och det ger en uppräkning av pengen, men det blir inte lika mycket pengar i år som det blev 2013 i alla fall, säger Maria Hansson.

Totalt har 99 miljoner fördelats på 15 stadsdelar.

De här, så kallade, Urbana utvecklingspengarna är ett riktat statligt stöd för att bland annat minska beroendet av försörjningsstöd. Det pågick som projekt för åren 2012-2014  och kommer inte att fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".