Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nordväst

Här är kommunerna som ska halvera sitt sopberg

Publicerat måndag 22 december 2014 kl 07.40
Cecilia Holmblad, NSR: "Det är mycket onödigt matavfall"
(3:03 min)
Patrik Johansson från Båstads kommun och Ceclia Holmblad från NSR arbetar tillsammans i projektet Skitlite. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Patrik Johansson, Båstads kommun och Ceclia Holmblad, NSR. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio

Om sex år ska hushållsavfallet per invånare i Nordvästskåne ha minskat från 500 till 320 kilo om året. Det målet har de elva kommunerna som ingår i samarbetet Skåne nordväst ställt upp.

Projektet kallas Skitlite 2020 och renhållningsbolagen NSR, LSR och Nårab fått i uppdrag att förverkliga det. Nu har man jobbat i två år och vann nyligen pris som Årets avfallsbehandlare på Återvinningsgalan i Stockholm.

Renhållningschefen Cecilia Holmblad på NSR i Helsingborg har jobbat med Skitlite sen starten 2012. Hon säger att mycket som slängs aldrig hade behövt hamna i soptunnan om hushållen gjort annorlunda från början.

Slänger mycket mat

Mycket matavfall består till exempel av sånt som hushållen köpt hem för mycket av och aldrig använt. Fullt användbara textilier är annan sak som ofta slängs.

När Skitlite startade 2012 visste Cecilia Holmblad och hennes kollegor inte mycket om hur de skulle göra för att få hushållen att tänka om. Så det första man fick göra var att undersöka saken.

– Vi kom fram till att pengar är en stor drivkraft, säger hon. Det har lett till att vi till exempel har börjat styra mer i kommunerna via taxan.

Fokuserar på barnfamiljer

Studien visar också att barnfamiljer är en grupp som ofta har det stressigt och svårt att hinna med att tänka smart när det gäller sophanteringen. Så den gruppen vill man jobba särskilt med.

– Sen har det betydelse var man bor, säger Cecilia Holmblad. Vilka förutsättningar det finns för källsortering.

Man har också kommit fram till att det har stor betydelse hur de som bor runtomkring hanterar sina sopor. Folk är känsliga för grupptryck och gör ofta som grannen gör.

Klarade att halvera

Renhållningsbolagen har också testat det man kommit fram till i studien på sex familjer under ett år.

– Alla klarade att minska avfallet till hälften och när vi följde upp ett år efter projektet höll det i sig, säger Cecilia Holmblad.

Men att få folk att ställa om kostar pengar. Så nu hoppas Skitlite på EU-bidrag för att kunna testa sina idéer i större skala. Samtidigt som man jobbar vidare i det lilla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".