Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hallå Skåne

Så får du mer grönt på julbordet

Publicerat tisdag 23 december 2014 kl 16.40
Martin Ljungdahl, kock: Laga vegetarisk Janssons är inte svårt
(3:34 min)
Kocken Martin Ljungdahl byter gärna ut någon av de traditionella julrätterna mot en nyttigare, grönare variant.
Martin Ljungdahl vid kyldisken där köttet får konkurrens av färgstarka grönsaker: Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Utgå från några vanliga livsmedel på julbordet och tillaga dem på nya sätt så får du lätt i dig mer nyttiga grönsaker, tipsar kocken Martin Ljungdahl.

Det traditionella julbordet är fortfarande populärt men allt fler efterfrågar vegetariska recept både för hälsans och inspirationens skull när det vankas julmat. Det behöver inte vara så krångligt som man kan tro att avvika något från julvanorna. Janssons frestelse kan exempelvis göras om till en vegetarisk rätt.

– Det är lite italienskinspirerat med soltorkade tomater, oliver och basilika där oliverna ersätter sältan från ansjovisen, berättar kocken Martin Ljungdahl som gärna byter ut några vanliga julrätter mot vegetariska alternativ.

En vegetarisk Jansson tar inte så lång tid att kombinera ihop men man får räkna med cirka en timme i ugnen.

Enkla sallader

Vad ställer du själv fram i morgon?

– Vi har mycket av det traditionella men det finns också mycket vegetariskt. Vi brukar alltid göra en rödkålssallad där vi blancherar rödkålen och sedan marinerar vi den med vinägrett. I den har vi valnötter, äpple och russin, en väldigt fräsch sallad.

Ett annat tips som är ännu enklare är att ta rå broccoli skuren i mindre buketter och blanda med lök, fetaost och naturell yoghurt. Toppa salladen med granatäpplekärnor och rostade valnötter så har du något nytt att bjuda på som inte tar allt för lång tid att sno ihop.

Utgå från en vanlig rätt

Ett sätt att mjukstarta för den som inte vill rucka för mycket på traditionerna är att utgå från något som ofta serveras men ta det ett steg längre. En tråkig rödbetssallad kan hottas upp till rödbetstzatziki genom att man river färska rödbetor som man bakat i ugn och därefter blandar dem med fetaost, vitlök och yoghurt.

Martin Ljungdahl tipsar också om lättlagade grönsaksgratänger och omeletter. Det senare förslaget är extra bra om man vill få kräsna barn att äta mer grönsaker eftersom de kan smygas ner i äggsmeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".