Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Perstorp saknar byggnadsnämnd

Publicerat onsdag 7 januari 2015 kl 15.23
Kommunfullmäktiges ordförande: Det får inga större följder
(1:28 min)
Kommunkontoret i Perstorp. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Kommunkontoret i Perstorp. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Perstorps kommun står just nu utan både kultur- och fritidsnämnd och byggnadsnämnd. Det beror på att frågan om att välja nya ledamöter sköts upp på kommunfullmäktiges möte i december.

– Det får inga följder för Perstorpsborna, säger Håkan Abrahamsson (M). De kommer att väljas på ett extra fullmäktigemöte den 14 januari.

Det kan tyckas som en struntsak att en kommun saknar två nämnder i två veckor. Men faktum är att det ändå spelar en viss roll. Kommunerna i Sverige får själva bestämma hur de ska vara organiserade, men just byggnadsnämnden är en så kallas myndighetsnämnd och de funktionerna måste finnas i alla kommuner. Det står i plan- och bygglagen.

Anledningen till att valet till nämnderna sköts upp var att det finns ett förslag om att utöka nämnderna med två ledamöter. Det förslaget skickades tillbaka för att beredas mera, och som en följd av det föreslog fullmäktiges ordförande Håkan Abrahamsson att man skulle skjuta på valet tills man visste hur många som skulle väljas.

Vilket alltså gjorde att Perstorps kommun formellt bryter mot plan- och bygglagen, säger Staffan Wikell som jobbar på juridiska avdelningen på SKL - Sveriges Kommuner och Landsting.

Men i praktiken bör det inte få några större följder, säger Håkan Abrahamsson. Myndighetsbeslut som måste fattas togs före nyår, mycket kan skötas av tjänstemännen och t ex bygglovsärenden har kommunen längre tid än två veckor på sig att svara.

– Man får skicka in dem till kommunen som vanligt, säger Håkan Abrahamsson, och eftersom det endast är 14 dagars förskjutning så blir det ju uppskjutet tills en nämnd tillträder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".