Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krismöte om trängt läge på lasarettet

Publicerat måndag 19 januari 2015 kl 04.18
Arbetsmiljöverket: "Finns en stor frustration"
(2:49 min)
Helsingborgs lasarett Foto: Drago Prvulovic/TT
Foto: Drago Prvulovic/TT

Redan för tio år sedan förbjöd Arbetsmiljöverket sjukhuset att placera patientsängar i korridorerna och trots att sjukhuset betalat miljoner i viten finns problemet kvar. Senast i förra veckan fick operationer ställas in.

– Tyvärr är patientsängar fortfarande placerade i korridorerna med långsidan intill väggen och det inte finns tillräckligt med vårdplatser på avdelningen när vi kommer på oanmälda inspektioner, säger Lise-Lotte Hamfelt vid Arbetsmiljöverket i Malmö.

Det blir väldigt trånga utrymmen för personalen och att arbeta under de här förhållandena år efter år är slitsamt. Det blir tungjobbat och skapar stress.

– Att ständigt vara i en miljö där man kanske inte kan utföra arbetet på ett skonsamt sätt för kroppen sliter ju naturligtvis på dig fysiskt, säger Lise-Lotte Hamfelt.

Personalen mår dåligt

Arbetsmiljöverket får också signaler om att sjukhuspersonalen mår psykiskt dåligt av situationen.

– Det finns en stor frustration i att vårda patienten i korridoren både vad det gäller förflyttningar, patienter som ska tvättas både upptill och nertill, såromvårdnad, säger Lise-Lotte Hamfelt.

– I korridoren ligger man ju där anhöriga passerar, där matvagnar transporteras, där tvätt vagnar transporteras. Så att det är ju en väldigt utsatt plats för patienten.

Böterna höjdes

2011 höjde Arbetsmiljöverket vitesbeloppet för brott mot förbudet att ha patientsängar i korridorerna till en miljon kronor. Sedan dess har det alltså dömts ut viten på 5,3 miljoner.

Lise-Lotte Hamfelt säger att det visserligen kan vara många olika faktorer som gör att det blir överbeläggningar på Helsingborgs lasarett. Men att det inte är acceptabelt att problemen fortsätter år efter år. Därför har Arbetsmiljöverket nu tagit det ovanliga beslutet att begära ett möte med högsta ledningen i Region Skåne om överbeläggningarna i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".