Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Personalkonflikter och kompetensbrist på boende

Publicerat fredag 30 januari 2015 kl 10.21
Marcus Karlsson sammanfattar kritiken
(1:22 min)

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar nu kritik mot ett boende för ensamkommande barn i nordöstra Skåne. Detta efter att man bland annat vid de två senaste tillsynerna saknat ansvarig chef.

Förra året gjorde Inspektionen för vård och omsorg två tillsyner på boendet. Den första var föranmäld, men trots det kunde inte föreståndaren redogöra för vem som var ansvarig chef för boendet. Inte heller hade man lyckats få någon i personalen som arbetar med ungdomarna att tala med IVO. Anledningen som gavs var att det fanns många konflikter i personalgruppen.

Vid tillsynen upptäcktes också att det saknades rutiner för synpunkter och klagomål. Föreståndaren berättade att hon inte ansåg att det var någon idé, då det bara skulle leda till fler papper som ingen läser. Föreståndaren menade också att personalen saknade kompetens, men att kommunen inte hade lyssnat på hennes vädjan om förstärkning.

Vid den senaste och oanmälda inspektionen hade verksamheten utökats från 8 till 16 platser. Trots det hade inte personalstyrkan utökats och en i personalen hade haft en arbetsvecka om 96 timmar.

IVO riktar nu kritik mot boendet och anser att det har varit en brist att verksamheten under en längre tid haft en otydlig och bristfällig ledning och skriver att det med all tydlighet påverkat verksamheten på ett negativt sätt.

Man anser också att kompetensbristen och de konflikter som varit har lett till en försämrad kvalitet av den vård och omsorg som boendet ska tillhandahålla åt ungdomarna samt att medicinhanteringen på boendet har varit synnerligen ostrukturerad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".