Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag med Helene

Pajen som tog Andreas till TV-kock

Publicerat torsdag 5 februari 2015 kl 10.00
Andreas: Det var nervöst att gå och vänta
(0:50 min)
Andreas Nicolaidis med sin grekiska paj. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Andreas Nicolaidis med sin grekiska paj. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio

Andreas Nicolaidis gick på audition för att tävla i Sveriges Mästerkock 2015. Med denna paj som fick juryn på fall och här får du receptet

Ett kokbokskontrakt och 250 000 kronor står på spel i den femte säsongen av ”Sveriges Mästarkock” i TV4 som är i full gång. Den 24-årige Kristianstadsbon Andreas Nicolaidis föll på målsnöret i slutspelet men kunde annars gått i samma spår som både Vibytjejen Jennie Walldén och Gärds Köpingekillen Viktor Klemmedsson gjorde. De vann ju titeln som Årets Mästerkock 2013 respektive Årets unga Mästerkock 2014.

Idag gästar Andreas Förmiddag och givetvis ville Helene provsmaka hans egna version på familjereceptet spenat- & fetaostpaj som fick Leif Mannerström och gänget att applådera

 

 

Spenat och Fetaost paj (Spanakopita) 

  • 100g pinjenötter
  • 5 ägg
  • 300g fetaost
  • 50g parmesan
  • Oregano
  • 1 citron (skalet)
  • olivolja
  • ca 400g bladspenat
  • 1 pkt filodeg
  • Cayenne peppar
  • Muskotnöt 
  • 1/2 -1 msk mjöl
  • Salt & peppar
  • Färsk rosmarin

1. Sätt ugnen på 180 C.

2. Rosta pinjenötterna i en medelvarm stekpanna tills de får lite färg och doftar gott.

3. Blanda ägg, fetaost, oregano, riven parmesan och rivet citronskal i en bunke. Blanda inte för mycket det får gärna vara lite klumpar med ost kvar.

4. Förväll spenaten i en stekpanna med lite olivolja, salt, peppar och muskotnöt tills den slokar och vattnar av sig.

5. Blanda ner spenaten och pinjenötterna i ägg smeten. Pudra över och blanda ner mjölet. Smaka av med eventuellt mer salt/peppar och citron. 

6. Värm en torr stekpanna på hög värme. Ta en bit bakplåtspapper och blöt med vatten, knyckla ihopa till en boll och veckla ut på arbetsytan. Lägg filodegsarken överlappande så att de täcker en yta ca dubbelt så stor som stekpannan. Varva 4-5 lager penslade med olja, salt och lite cayenne mellan varje lager. 

7. Lyft försiktigt över filodegsarken (med bakplåtspappret kvar i botten) till den varma pannan. Häll i smeten och vik in kanterna så att de bildar ett lock. Sprinkla lite olivolja på toppen och stick ner några kvistar med rosmarin. 

8. Värm pajen i pannan på stekhällen några minuter tills botten blir krispig. 

9. Flyttar stekpannan till ugnen och grädda 12-15 min eller tills pajen känns genombakad i mitten. 

10. Låt svalna lite innan du lyfter av den från stekpannan. Servera med en god sallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".