Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vanligare med läkemedelsmissbruk bland unga

Publicerat tisdag 17 februari 2015 kl 05.00
Läkemedelsmissbruk
(1:37 min)
Sigbritt Arvidsson, biträdande enhetschef på Maria Nordväst
1 av 2
Sigbritt Arvidsson, biträdande enhetschef på Maria Nordväst. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Anonym Maria Nordväst
2 av 2
Anonym Maria Nordväst. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio

Allt fler unga använder läkemdel i berusningssyfte.

Och läkemedelsmissbruk kan få allvarliga konsekvenser eftersom det är lätt att komma upp i för höga doser.

På Maria Nordväst tror man att en av förklaringarna till ökningen kan vara att det är svårt att upptäcka ett tablettmissbruk.

- Ur ungdomens perspektiv där man helst inte vill bli upptäckt när man använder olika preparat så kan tabletter vara bra för man blir inte uppenbart påverkad, säger Sigbritt Arvidsson, biträdande enhetschef på Maria Nordväst.

Det är svårt att upptäcka ett läkemedelsmissbruk  eftersom det varken luktar eller syns, och kanske upplevs läkemedel som mindre farliga än vanliga droger.

- Jag har en känsla av att det blivit allt mer okej att använda olika preparat, och att man kanske också tror att de är ofarliga.  

Det är ingen som vet exakt hur pass utbrett problemet är idag, men alla undersökningar visar på en stadig ökning. Senaste statistiken från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning visar just en successiv ökning av användandet av läkemedel som är receptbelagda men som inte föreskrivits av en läkare.

- De som söker sig hit till Maria Nordväst gör det för att de inte mår bra längre,  att de inte får ut det som de kanske fick innan.

Det verkar gå trender i vilka läkemedel som används, och det som är vanligt förekommande i en region kan vara ovanligt i en annan. Här i Nordväst är till exempel det smärtlindrande och receptbelagda läkemedlet Tramadol vanligt. Och vid just Tramadolmissbruk är det lätt att snabbt komma upp i höga och farliga doser då du hela tiden behöver öka dosen för att uppnå den effekt du först fick.

-Tramadol är en opioid,en syntetisk opiad som man skulle kunna jämföra med heroin.

Vi har även träffat en ung kille som missbrukat läkemedel under flera år. Han delar gärna med sig av sina erfarenhter men vill vara anonym.

- Det har varit en flykt från mig själv och mina känslor, och situationer jag har varit med om i livet, säger han.

Hans missbruk började när han var runt 14 år. Idag är han helt drogfri men berättar att han tidigare inte såg läkemedel som missbruk.

- Idag ser jag läkemedel som vilken drog som helst. Jag vet vad det gör med mig...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".