Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart om hur fjärrvärmeläckan uppstod

Publicerat måndag 9 februari 2015 kl 15.19
Det är väldigt ovanligt med fjärrvärmeläckor
(3:37 min)
Gatuavstängning Sankt Laurentiegatan Lund. Avspärrning Lund. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
1 av 2
Avspärrningarna Sankt Laurentiegatan Lund. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
Kommunikationschef Michael Widing, Kraftringen. Sankt Laurentiegatan Lund avspärrning. Foto: Alexander Lund/Sveriges Radio
2 av 2
Kraftringens kommunikationschef Michael Widing. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio

Det var i fredags kväll som en fjärrvärmevattenledning på Sankt Laurentiegatan i Lund gick sönder och stora mängder hett vatten forsade fram ner mot Centralstationen.

– Vi fick larm om ett stort tryckfall. Vatten motsvarande 2000 kubikmeter/timme flödade fram. Totalt blev vi av med 10.000 kubikmeter vatten. Det är otroligt mycket säger Michael Widing, kommunikationschef på Kraftringen.

Michale Widing berättar att man sedan i fredags lagt all tid åt att försöka förstå hur det kunde hända och om det är något man skall göra annorlunda för att det inte skall inträffa igen.

– Fjärrvärme som uppvärmningsform är väldigt leveranssäker. Det är väldigt ovanligt med fjärrvärmeläcker generellt och fjärrvärmeläckage med den här omfattningen har jag aldrig hört talas om, säger Michael Widing.

Ledningsnäten besiktigas med jämna mellanrum för att se så det inte är något läckage eller andra förslitningsskador. Kraftringen jobbar med ett omfattande investeringsprogram som rullar sedan några år tillbaka. Baserat på de besiktningar som görs moderniserar man och byter ut vissa sträckor av fjärrvärmenätet.

– Just nu jobbar vi med Stortorget där vi byter ut samma typ av ledningar. Ledningen skulle bytas, enligt Michael Widing.

Just nu har Kraftringen all fokus på att försöka förstå, förklara och utvärdera vad som hänt.

– Det är en teknisk analys, sedan ser vi över våra interna rutiner. Hur vi hanterat detta för att kunna ta lärdom av det, säger Michael Widinig.

I slutet av veckan hoppas Kraftringen kunna förklara vad det var som hände.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".