Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag med Helene

Kokböcker och kärlek inför Valentin

Publicerat tisdag 10 februari 2015 kl 09.24
Mia Dimblads boktips
1 av 2
Mia Dimblads boktips. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
En kokbok
2 av 2
En kokbok

Bokklubben gästar programmet med sina bästa kokbokstips men vilket är ditt?
Vi fick också tips på riktiga kärleksböcker och sen pratades en del om 50 shades of Grey som har filmpremiär denna veckan.

Mias kärleksböcker heter:

  • Violencia av Lina Hagelbäck
  • Kom Madame Fru av Carl-Göran Ekerwald
  • Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande av Xiaolu Guo

Från Mias kolleger på Hässleholms bibliotek kommer följande  kärleksförslag:

  • Astrid Lindgren - Samuel August och Hanna i Hult (Lättläst fantastisk sann historia)
  • Moyes, Jojo - Sophies historia
  • Livet efter dig (modern Love story)
  • Jeffrey Eugenides - En kärlekshandling
  • Kerstin Ekman - Vargskinnet
  • Nick Hornby Juliet - Naked
  • D H Lawrence - Women in Love
  • Lisa Jewell (helt utan varumärken)
  • Nan Östman - Ett slags sällskap (kärlek på äldre dar)
  • Lisa Jewell - Våga flyga
  • David Nichols - En dag
  • Simonson, Helen - Major Pettigrews sista chans
  • Kärlek som aldrig blev, förspelen som aldrig fick utlopp:
  • Kazuo Ishiguro - Återstoden av dagen
  • Marie de La Fayette - Prinsessan de Clevés

Kokbokens historia

Sverige är ett av de land där det ges ut flest kokböcker i världen. Varje år kommer det ut, vad som kan upplevas som, en aldrig sinande ström av böcker fyllda av recept och inspiration om allt från muffins via surdegsbröd till sill och snittar.

Kokböcker fanns redan i antiken - fast inte på långa vägar lika många. Frankrike och Italien var föregångsländer, men även Tyskland påverkade de svenska kokböckerna. Historikerna brukar säga att den första svenska, tryckta kokboken kom ut i mitten av 1600-talet.

Från 1700-talet är det troligen Cajsa Wargs kokbok som är mest känd. På 1800-talet gav Gustava Björklund, som var en av de mer kända svenska kockarna då, ut en kokbok där det finns recept bland annat på hur man tillagar makaroner. I slutet av 1800-talet kom Charles Emil Hagdahl ut med sin klassiska kokbok Kokkonsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".