Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Risker med fler metadonmottagningar

Publicerat tisdag 24 november 2015 kl 14.31
Björn Johnson: Det är den mest effektiva behandlingen mot heroinmissbruk
(6:21 min)
Björn Johnson. Foto: Martin Magntorn
Björn Johnson. Foto: Martin Magntorn

I april 2014 infördes fritt vårdval för missbruksvård och sedan dess har tio nya mottagningar för metadonbehandling av tungt missbruk öppnat i Skåne. En som forskar på utvecklingen är Björn Johnson vid Malmö Högskola och han ser vissa risker.

Mottagningarna kallas LARO-mottagningar och under tisdagen öppnar en ny i Kristianstad. LARO är förkortning för läkemedelsassisterad rehabilitering vid opiatberoende

Björn Johnson är filosofie doktor i statsvetenskap och docent i socialt arbete. Han är verksam vid Malmö högskola och har forskat om metadonbehandling och LARO-metoden länge.

- Forskningen har visat att metadonbehandling är den mest effektiva behandlingen mot heroinmissbruk, säger han.

Han ser att den nya reformen med fritt vårdval har ökat tillgängligheten av vården för patienterna. Dels genom att det blivit fler vårdplatser men framförallt för att mottagningarna finns på fler platser.

- Patienterna har fått mer makt över sin behandling eftersom de nu kan välja bort en mottagning som de inte tycker är bra. Tidigare var man hänvisad till den mottagning som låg närmast, säger Björn Johnson.

Detta har varit ett av målen med förändringen säger Björn Johnson och han menar att man från politikernas sida på sikt också vill se en minskad dödlighet hos den här patientgruppen.

- Men det går inte att se ännu att det blivit så, säger Björn Johnson.

Många fördelar men också vissa risker

Den främsta risken man sett med det fria vårdvalet och att det finns allt fler mottagningar att välja på är att mottagningarna skulle försöka locka till sig patienter med tveksamma metoder.

- I en konkurrenssituation är man rädd att en mottagning skulle skriva ut medicin som patienterna vill ha men som inte är bra för dem. Till exempel vill många patienter ha lugnande mediciner som en del i sitt missbruk, säger Björn Johnson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".