Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag med Per Scholander

Björklund: Lägre lön bättre än utanförskap

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 13.59
Lärare: Vi har dragit ner mycket på det sociala
(3:07 min)
Jan Björklund (L) pratar med personal och föräldrar på mottagningsenheten Slussen
1 av 3
Jan Björklund (L) pratar med personal och föräldrar på mottagningsenheten Slussen. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Jan Björklund och Gilbert Tribo på mottagningsenheten Slussen i Kristianstad.
2 av 3
Jan Björklund och Gilbert Tribo på mottagningsenheten Slussen i Kristianstad. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Christer Nylander, Jan Björklund och Gilbert Tribo.
3 av 3
Christer Nylander, Jan Björklund och Gilbert Tribo. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

På mottagningsenheten Slussen i Kristianstad har man haft högt tryck sedan sensommaren när antalet flyktingar till Sverige började öka. Hur man ska få in de nyanlända barnen i svensk skola diskuterades när Liberalernas partiledare Jan Björklund gästade på onsdagen.

Sedan höstlovet har 100 barn, de allra flesta ensamkommande tonåringar, passerat genom Slussens mottagningsenhet där de fått sina förkunskaper och utbildningsnivå kartlagda. Kartläggningen tar i vanliga fall fyra veckor men den senaste tiden har personalen fått ändra om rutinerna och lägga en vecka per barn.

– Det har varit mycket mer att göra än det vanligtvis är och vi har gjort så gott vi har kunnat och försökt möta varje elev där den är, men känner kanske själva att trycket har varit väl hårt, säger Lena Christensen, lärare på Slussen.

Efter höstlovet har vi fått dra ner på omfattningen av vårt arbete och vi känner att vi inte kan ge samma kvalitet längre, berättar Petra Lindborg, socionom. 

De säger att den sociala biten, barnens svenskundervisning och tillfällen när de kan få uttrycka sig, exempelvis genom att måla, har fått bortprioriteras på grund av det stora antalet barn som passerar verksamheten. 

– Vi önskar så fort som möjligt att kunna komma tillbaka till vårt ordinarie koncept, säger Lena Christensen. 

Hur personalen arbetar med de äldre barnen, som kan sakna skolgång helt och hållet, var något som Jan Björklund, partiledare för Liberalerna ställde många frågor om. Han besökte Slussen tillsammans med regionråd Gilbert Tribo och flera partikamrater.

 Hur flyktingar tas emot den första tiden blir helt avgörande för hur integrationen sedan kommer att fungera. Det har Kristianstad kommun tänkt igenom rätt ordentligt och på ett bra sätt, säger partiledaren.

Personalen på Slussen berättade om det stora arbete de lägger ner för att hjälpa alla barn och unga som kommer till dem. Barnens utbildningsnivå kan se mycket olika ut och arbetet kräver stora ansträngningar, men det är viktigt att inte glömma alla barn som det till slut går bra för.

Diskussionen kom bland annat att handla om vilka reformer i de svenska systemen som måste göras för att anpassa landet efter de stora flyktingströmmarna.

– Vi är alldeles för fyrkantiga. Vi har byggt upp en arbetsmarknad som nästan bygger på att alla som jobbar måste ha en studentexamen. Men här kommer nu stora mängder unga människor och många av dem har knappt gått i skolan. Vi måste släppa fram en del enklare jobb som fanns förr och som finns i andra länder. I bland är lönen lite lägre men det är bättre att få ett jobb än att börja sin vistelse i Sverige med flera år i utanförskap, säger Jan Björklund. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".