Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sammanfattning efter Gorms härjningar

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 14.11
Stranden Ängelholm.
1 av 7
Stranden Ängelholm. Foto: Calle i Ängelholm
Stranden Ängelholm
2 av 7
Stranden Ängelholm. Foto: Calle i Ängelholm
Stranden Ängelholm.
3 av 7
Stranden Ängelholm. Foto: Calle i Ängelholm
Träd som ramlat över mur och väg vid sjukhuset i Helsingborg
4 av 7
Träd som ramlat över mur och väg vid sjukhuset i Helsingborg. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Högt vattenstånd i Helsingborg efter stormen Gorm
5 av 7
Högt vattenstånd i Helsingborg efter stormen Gorm. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Plåtfasad har blåst av från företag på Landskronavägen
6 av 7
Plåtfasad har blåst av från företag på Landskronavägen. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Nedfallen elledning i Nävlinge
7 av 7
Nedfallen elledning i Nävlinge. Foto: Fredrik Brofalk/Sveriges Radio

I går kväll och i natt ven det rejält i knutarna när stormen Gorm drog in över Skåne. Tusentals har varit strömlösa under natten och de starka vindarna ställde till det både för tågen och ute på vägarna.

De mest dramatiska scenerna utspelade sig i natt när det också blåste som värst. På västkusten har det blåst rejält och gör det fortfarande. Calle från Ängelholm har skickat in några bilder som visar hur stranden svämmas över av stora vågor och SMHI varnar fortfarande för ett ovanligt högt vattenstånd i Kattegatt.

Många träd har fallit ner över vägarna och i Helsingborg slets ett tak bort i vinden och hamnade ovanpå en villa. Husets tak krossades, men lyckligvis var det ingen som skadades på övervåningen, trots att barnen låg och sov där.

För Elbolaget Eon så var det som värst för deras kunder i natt, då det var ungefär 75000 kunder strömlösa i södra Sverige. Nu har strömmen successivt börjat komma tillbaka, men det finns fortfarande kunder som saknar ström.

Men enligt Eon så finns det abonnenter som kan få vänta i tre dagar för att få tillbaka strömmen. Eon betonade att de flesta av kunderna ska få strömmen tillbaka idag, men att det finns områden runt Kristianstad och Östra Göinge som är extra besvärliga att arbeta i. Träd har fallit ner över ledningarna och nätet är till stora delar förstört på sina håll. Därför kan man inte heller leda om elen via alternativa vägar. 

Efter storstormen Gudrun 2005 påbörjade Eon arbetet med att gräva ner elledningar för att minska framtida stormrelaterade problem. I södra Sverige har totalt 30 000 km ledningar grävts ner och runt 300 000 abonnenter har fått en säkrare elförsörjning.

Investeringen har kostat 20 miljarder kronor men fortfarande finns många kilometer ledningar kvar i luften. Fram till 2020 ska ytterligare 12,5 miljarder kronor satsas på att säkra elledningar. Adam Kanne, regionchef på Eon, säger att ytterligare 100 000 hushåll hade varit utan ström efter stormen Gorm, om ledningar inte hade grävts ner efter stormen Gudrun, som lamslog södra delen av landet för snart elva år sedan.

Bjärekraft ska inte ha några som är utan ström längre, medan Olofströms kraft har ett 50-tal hushåll i nordöstra skåne som har drabbats. Kraftbolaget Brittedal är beroende av hur Eons arbete går och runt 500 av deras kunder var drabbade tidigare i dag.

När det gäller trafiken så har nedfallna  träd ställt till det på de mindre vägarna. De kraftiga vindarna gör att vissa tåglinjer har ställts in och Trafikverket uppmanar fortfarande bilister att ta det lugnt och att om möjligt undvika att ge sig ut i trafiken i det värst drabbade områdena.

Några tåg är fortfarande sent under måndagseftermiddagen inställda, bland annat mellan Karlskrona och Kristianstad och mellan Hässleholm och Helsingborg.

Det är värt att nämna att Skånetrafikens resegaranti INTE gäller fram till klockan sex måndag kväll. Man får alltså ingen ersättning för eventuella förseningar. Så det gäller fortfarande att hålla lite extra koll på tidtabeller och vilka bussar som går om man vill komma hem i tid måndag kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".