Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Önell får rätt mot Hässleholm

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 09.29
"Har stor betydelse för oss journalister"
(1:29 min)
Berit Önell. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Berit Önell. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio

Hässleholms kommun får skarp kritik från JO i ett nytt beslut. Det handlar om en anmälan från journalisten Berit Önell där hon framförde klagomål på kommunens hantering av allmänna handlingar.

Enligt Berit Önell behöll tjänstemän och politiker vissa handlingar på sina rum i stället för att registrera dem. Detta för att på så sätt förhindra dem från att bli offentliga.

Nu har JO utrett anmälan och riktar i sitt beslut skarp kritik mot kommunstyrelsen i Hässleholm.

Av utredningen framgår det att en anställd på tekniska avdelningen under några månader jobbade heltid med att registrera in gamla handlingar, uppemot 4000 filer, vilket JO anser vara ett bevis för att det funnits stora brister i diarieföringen.

JO beskriver även hur en handling avsiktligen inte diarieförts just för att hindra allmänhetens rätt till insyn, något man ser mycket allvarligt på. För Berit Önell är JO-beslutet en viktig markering.

– Det har stor betydelse för oss journalister att myndigheter inte kan gömma obekväma handlingar. Det en markering från JO att man ska följa lagar och regler, kommenterar hon.

– Jag har hävdat det hela tiden och fått lida för det, så personligen är det här beslutet viktigt. Det blir en upprättelse.

Enligt kommunstyrelsen i Hässleholm har det redan genomförts utbildningsinsatser för hur man hanterar allmänna handlingar.

– Vi har utfört ett antal utbildningstillfällen för både politiker och tjänstemän i olika nivåer, säger förste vice ordföranden i kommunstyrelsen Mats Sturesson (C).

– Vi har haft externa utbildare och har även använt vår egen kommunjurist för att öka förståelsen och kunskapen om allmänna handlingar och diarieföring,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".