Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen öppnar för stängning av Öresundsbron

Uppdaterat torsdag 3 december 2015 kl 13.39
Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 12.26
"Om det uppstår väldigt stora störningar"
(0:31 min)
Öresundsbron
Öresundsbron. Foto: Erland Vinberg/TT

Regeringen är redo att gå ett steg längre för att bromsa antalet asylsökande som kommer till Sverige. Man vill ha mandat att stänga Öresundsbron.

Det framgår av utkastet till det kommande lagförslaget om id-kontroller på bussar och tåg, enligt uppgift till Sveriges Radio.

Infrastrukturminister Anna Johansson bekräftar att regeringen föreslår en möjlighet att vid behov stänga vägar och broar.

– Det skulle vara om det uppstår väldigt stora störningar på en gränsöverskridande väg och att man bedömer att man behöver stänga den på grund av säkerhetsskäl.

Trots att antalet asylsökande har minskat något efter att de inre gränskontrollerna infördes räcker det inte, enligt lagförslaget.

– Jag vill vara tydlig med att det i dag inte finns några planer på att använda den här möjligheten, säger Anna Johansson och fortsätter:

– Skälet till att det här förslaget läggs är att om en sådan situation uppstår måste man kunna agera snabbt. Då är det viktigt att det finns ett lagstöd för regeringen att kunna fatta ett sådant beslut.

Dagligen görs omkring 75 000 resor mellan Danmark och Sverige i tåg, bil och andra motorfordon.

– Det handlar om resor till Köpenhamns flygplats Kastrup, om fritidsresor, affärsresor och om 15 200 pendlare som åker till ett jobb på andra sidan sundet varje dag, säger Britt Andresen, chefanalytiker vid Öresundsinstitutet, till TT. 

I det långa loppet riskerar en stängning att företag och enskilda pendlare tappar förtroendet för Öresundsförbindelsen, befarar hon.

– Om man skulle stänga bron vid ett tillfälle börjar man naturligtvis att fundera på om det kommer att hända igen. På sikt kan det drabba Malmö väldigt hårt eftersom människor är beroende av att komma till jobbet på andra sidan Öresund, säger hon. 

Regeringen planerar för ett extra regeringssammanträde i morgon, fredag, för att fatta beslut om lagrådsremissen. Ambitionen är att riksdagen ska kunna klubba id-kontrollerna före jul. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".