Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Frivilliga tar över efter anställda

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 06.22
Frivilligarbetare: De här resurserna styr man inte över
(1:32 min)
Ing-Britt Pettersson Nyholm, frivilligarbetare i FN-föreningen. Foto: Moa Lundgren
1 av 2
Ing-Britt Pettersson Nyholm, frivilligarbetare i FN-föreningen i Kristianstad. Foto: Moa Lundgren
Lena Hagerman, projektkoordinator Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
2 av 2
Lena Hagerman, projektkoordinator Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio

Nu blir det upp till ideella krafter att driva vidare den uppskattade mötesplatsen urbana hembygdsgården i Kristianstad. Tre anställda får sluta, istället ska en ny tjänst organisera det praktiska arbetet, som ska skötas av volontärer. Lösningen väcker protester.

Det var en rejäl statlig slant på 200 miljoner kronor som nio kommuner fick dela på inom projektet Urban 15, bland annat för att höja betygen i utsatta områden och minska arbetslösheten.

Urbana hembygdsgården på Gamlegården har ett hundratal besökare per dag. Svenskkurser, läxhjälp och städning har skötts av tre fast anställda, som nu försvinner och ersätts med en integrationssamordnare, med större helhetsansvar för integrationsarbetet i kommunen.

Frivilligarbetaren Ing-Britt Pettersson Nyholm som varit med och engagerat sig sedan start är kritisk till att det nu blir upp till volontärer att sköta det praktiska.

– De här resurserna styr man inte över. Jag som pensionerad lärare disponerar min tid själv, man kan inte räkna med att jag är beredd att ställa upp så som en anställd gör. Den verksamheten som de frivilliga står för är bonus.

Projektkoordinator Lena Hagerman säger att det aldrig var meningen att kommunal personal skulle arbeta med det praktiska så som läxhjälpen på området. Hon är inte orolig för hur verksamheten ska drivas vidare.

– Arbete- och välfärdsförvaltningen driver inte läxläsning, det är inte vårt uppdrag och det ska vi inte göra. På urbana hembygdsgården finns upp mot 50 volontärer.

Är ni inte oroliga för att volontärerna ska tröttna?

– Det kan man aldrig garantera, men dels handlar det om att ha det stöd de behöver, man behöver också se till att ha täckt upp med lite fler.

Ing-Britt Pettersson Nyholm oroar sig för att en väl fungerande mötesplats nu sätts i gungning och tycker att kommunen borde ha ansträngt sig mer för att söka en stabil finansiering.

– Inte så att nu kör vi järnet och sen lägger vi ner. Då ska hjulet uppfinnas igen och många av de som har varit entusiastiska till att börja med tappar lusten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".