Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#säkerskola

Dålig koll på obehöriga på flera skolor

Publicerat söndag 13 december 2015 kl 18.02
"Vem som helst kan röra sig i våra korridorer"
(3:11 min)
En tjej sitter och tittar på sin mobil.
1 av 5
Elena Herr, en av eleverna på Nya Snyggatorpskolan i Klippan. Hon tycker det är konstigt att ingen reagerade på att en främling gick runt på skolan. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
Kvinna utomhus tittar in i kameran.
2 av 5
Ulrica Erlandsson, lärare på Villanskolan i Ängelholm. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
Kvinna står framför en gran och tittar in i kameran
3 av 5
Annica Herr har två barn på Nya Snyggatorpskolan i Klippan. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
En stor ingång på en skola
4 av 5
Nya Snyggatorpskolan i Klippan. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
En stor hall med färgglada möbler.
5 av 5
Korsavadskolan i Simrishamn, en av skolorna där vi kunde gå runt en hel timme utan att bli stoppade. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

Cirka två månader efter skolattacken i Trollhättan tilläts utomstående på en av fem svenska grundskolor att gå omkring i mer än 45 minuter utan att ifrågsättas. Skrämmande tycker föräldrar och elever.

Det här visar alltså Sveriges Radios undersökning där sammanlagt 76 grundskolor besöktes. En av skolorna som vi kunde gå runt på utan att någon ifrågasatte oss är Nya Snyggatorpskolan i Klippan. Så här reagerar en förälder när hon får höra resultatet:

– Det är ett rent helvete i så fall. Där lämnar vi våra barn på skolan, och vi ska åka till jobbet och ha lugn i magen... Jag menar där går du runt bland våra elever och ingen reagerar. Det tycker jag är hemskt, säger Annica Herr som har två barn på skolan. 

Vi har varit i kontakt med Åsa Sörensen, rektor på Nya Snyggatorpskolan. Hon är förvånad över resultatet eftersom de har som policy att alltid fråga personer som inte hör till skolan. Hon säger att säkerhetsfrågan är något som de diskuterar regelbundet, och att de nu kommer att se över rutinerna.

I Skåne fokuserade vi på tio kommuner och valde ut de största grundskolorna i respektive kommun sett till elevunderlag. Och resultatet blev väldigt blandat. På tre av skolorna kunde vi gå runt ostört utan att någon reagerade, förutom Nya Snyggatorpskolan i Klippan, ifrågasattes vi heller inte på Korsavadskolan i Simrishamn och Villanskolan i Ängelholm. Och på fem av skolorna blev reportern ifrågasatt efter bara några minuter.

Ulrica Erlandsson, lärare på Villanskolan i Ängelholm säger så här när vi berättar att vi kunnat röra oss på hennes arbetsplats utan att någon reagerat på vår närvaro.

– Skrämmande tycker jag. Därför att då kan ju vem som helst röra sig i våra korridorer, bland våra barn, säger hon.

Ulrica är förvånad över att ingen reagerat på att en främling rört sig i en hel timme på skolan utan att någon vuxen ifrågasatt det, för som hon säger så har de på skolan pratat mycket om just säkerhet. Men hon har en möjlig förklaring till resultatet.

Stressade lärare och många nyanställda. Det är två av anledningarna som Ulrica Erlandsson nämner när vi berättar för henne om resultatet.

– Jag tror att det är för att vi är många nyanställda på skolan. För vi har det som policy att vi alltid ska fråga, säger hon.

Men hur kommer det sig då att ingen frågade, trots att det var många som gick förbi mig?

– Jag tänker att det är ganska stressigt på våra skolor nuförtiden. Folk har fullt upp, möten och allmän stress, säger Ulrica Erlandsson.

Hur ser egentligen säkerheten ut på våra skolor? En fråga som kanske är viktigare än någonsin efter det fruktansvärda som hände i Trollhättan för cirka två månader sedan då tre personer dödades efter att en gärningsman tagit sig in på en skola med avsikten att skada och döda oskyldig. Det finns nog ingen som kan ge ett säkert svar på hur säkerheten ser ut. Men den undersökning som Sveriges Radio gjort kanske kan ge oss en fingervisning om läget.

En annan skola som vi kunde gå runt på utan att bli ifrågasatta är Nya Snyggatorpskolan i Klippan, och så här säger Elena Herr, en av eleverna på skolan när hon får höra om resultatet.

– Det är ändå lite läskigt, att du bara kan komma in så här och gå rundor, säger hon.

Så lång tid det tog det för oss att bli upptäckta:

  • Malmö: Söderkullaskolan, 8 minuter.
  • Helsingborg: Rydebäcksskolan, 3 minuter.
  • Lund: Fäladsgården, 4 minuter.
  • Kristianstad: Fröknegårdsskolan, 0 minuter.
  • Landskrona: Glumslövs förskola & skola, 0 minuter.
  • Trelleborg: Väståkraskolan, 3 minuter.
  • Ängelholm: Villanskolan, 60 minuter.
  • Hässleholm: Tyringe skola, Skylt uppmanade att anmäla sitt besök.
  • Simrishamn: Korsavadsskolan, 60 minuter.
  • Klippan: Nya Snyggatorpsskolan, 60 minuter.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".