Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skyltade dörrar för att öka säkerheten på skolan

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 14.34
"Det är inte en fri tillgång rakt in i en skola"
(1:26 min)
Kvinna står framför en växt och tittar in i kameran.
1 av 4
Maria Prommersberger, kurator på Fröknegårdsskolan i Kristianstad stoppade reportern efter några sekunder. De har dessutom skyltar på dörrarna. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
Två tonåringar sitter bredvid varandra.
2 av 4
Dion Tahiri och Tamar Kazem, elev på Fröknegårdsskolan i Kristianstad känner sig inte säkrare med skyltar på dörrarna. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
Kvinna sitter framför dator.
3 av 4
Anna Magnusson, rektor på Tyringe skola F - 6, där de har skyltar på dörrarna. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
En stor skolbyggnad
4 av 4
Fröknegårdsskolan i Kristianstad där de har skyltar på dörrarna och krav på namnbricka för besökande. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

Dörrar med skyltar som uppmanar besökande som inte är föräldrar att uppsöka expeditionen innan de går in på skolan är ett sätt att hålla koll på vilka som rör sig bland eleverna. Men ger det ökad säkerhet?

Vi ville ta reda på hur lång tid det tar innan någon reagerar på att en främling rör sig inne på skolor bland elever i grundskolan.

Och när vi testade några av våra största grundskolor möttes vi på ett par ställen av skolor med skyltar på dörrarna.

Det ska ses som en säkerhetsåtgärd, en uppmaning till obehöriga att anmäla sin närvaro. En skola där man har just skyltar är Tyringe skola utanför Hässleholm.

– Det är i respekt utifrån att vi har ett lärandeuppdrag. Det är heller inte en fri tillgång rakt in i en skola. Vi vill ha en kommunikation, och veta vilka det är som besöker oss. Skolan är inte en allmän platsmark och det är egentligen inte en fri tillgång till våra lokaler. Därför valde vi att sätta upp de här skyltarna, säger, Anna Magnusson, rektor på Tyringe skola F - 6 om tankarna bakom skyltarna.

Och just för att få bättre koll är det fler skolor som infört skyltar på dörrarna och krav på namnskylt för besökande. Maria Prommersberger, kurator på Fröknegårdsskolan i Kristianstad var snabb med att ställa frågan: Vem är du? Trots att även de har skylar på dörrarna. Hon säger att händelsen i Trollhättan fått dem på skolan att ha ett större säkerhetstänk.

– Jag tror att vi är mer uppmärksamma, och man tänker också inrymning, inte bara utrymning. Det är nästan ett nytt begrepp för många, att man får tänka: "Hur gör vi för att alla ska bli medvetna om att vi ska stanna inne?"

Här funderar man alltså numera även på inrymning efter det som hände i Trollhättan, men skyltar på dörrar och kravet på namnskylt för besökande har varit ett krav långt innan den händelsen enligt personalen på skolan.

Men hur mycket säkrare känner man sig för att någon bär namnskylt? Så här säger Dion Tahiri och Tamar Kazem som är elev på Fröknegårdsskolan.

– Man kan ändå fortfarande komma in, hämta namnskylt och göra saker som i Trollhättan, säger Dion Tahiri.

– Det är klart att du kan ju fortfarande bära på skylten och göra vad du vill här inne, säger Tamar Kazem.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".