Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsförmedlingen vill få fler nyanlända i arbete

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 09.21
"Det tar lite tid"
(2:54 min)
Golvskylt på Arbetsförmedlingen. Foto: Studio CA
Foto: Studio CA

De flesta som flytt till Sverige har svårt att få jobb efter flera år i landet. För att underlätta har Arbetsförmedlingen startat ny kampanj under hösten men ännu har ingen fått en anställning.

Målet med "Sverige tillsammans"-kampanjen är att hjälpa flyktingar mellan 20 och 64 år som fått stanna i Sverige att komma in i arbetslivet. Sedan den 12 oktober har arbetsgivare som är intresserade av att erbjuda praktik eller jobb till nyanlända kunnat använda sig av ett nytt knappval när de ringer till Arbetsförmedlingen.

– Vi för en diskussion kring vad man vill bidra med och på vilket sätt och utifrån det så gör vi sen en överenskommelse och det här är ju i sin linda, säger Sofie Carlsson, biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen i Skåne.

Ännu har ingen fått en anställning men omkring 20 skånska företag har visat intresse hittills och ett företag har kommit lite längre och siktar på att rekrytera.

– Jag tycker det är jättebra. Det är jättebra att så många har hört av sig tycker jag. Vi har ju många goda kontakter med arbetsgivare ute på lokala Arbetsförmedlingen och där sker ju också mycket av de här kontakterna.

På er hemsida så har man ju en hashtag "Sverige tillsammans", det finns ett nummer och man uppmanar arbetsgivare att ringa till det här numret. Är det ett tecken på att man har svårt att hjälpa de här människorna att få ett jobb?

– Nej, det är inte ett tecken på att det är svårt, utan det är snarare ett sätt att öppna för arbetsgivarna och göra det så lätt som möjligt och göra det tillgängligt för arbetsgivarna att få en snabb kontakt med Arbetsförmedlingen.

I november var cirka 10 800 nyanlända inskrivna hos Arbetsförmedlingen i Skåne. Fler än hälften tillhör etableringen där de får lära sig svenska för invandrare, SFI, och ta del av andra insatser under två års tid. Men de flesta står utan jobb efteråt. Endast 5 procent av dem som avslutade etableringsprogrammet i Sverige förra året hade ett jobb utan stöd flera månader senare.

– Utmaningarna i det här är naturligtvis dels att synliggöra de här individernas kompetens kontra företagens behov. En annan mycket stor utmaning för hela samhället är bostäder. För att kunna etablera dig på arbetsmarknaden så måste du först och främst ha nånstans att bo, säger Bengt Greiff, strateg inom integrationsfrågor på Arbetsförmedlingen i Skåne.

Cirka 20 intresserade företag i Skåne och en som är på väg att få en slags anställning. Samtidigt har vi 10 000 nyanlända. Är det en bra siffra tycker du?

– Sätter man det i relation till de här 10 000 så kan man bilda sig en uppfattning när det gäller det. Men jag skulle vilja säga att det sker ju så väldigt mycket utanför det här "Sverige tillsammans". Det tar lite tid, jag tycker inte egentligen det är konstigt att siffrorna är som de är just nu. Hade det varit samma siffror om ett år, då hade jag kanske tyckt att det inte var så bra, säger Bengt Greiff.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".