Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Boende nekas försäkring

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 16.11
Arbetsgivarorganisation: Det här är en mycket bekymmersam situation
(1:29 min)
Skuggkonturen av ett barn i keps. Foto: Photo: Lars Pehrson/Scanpix
Arkivbild. Foto: Photo: Lars Pehrson/Scanpix

Ett boende för ensamkommande barn på ett vandrarhem i Båstad stoppas, eftersom försäkringsbolaget inte ville försäkra boendet fullt ut. Flera myndigheter oroar sig nu för att många försäkringsbolag säger nej, sedan bränder blivit allt vanligare.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) märker att fler kommuner fått problem med höjda försäkringspremier och sämre skydd, efter ett ökat antal bränder, säger handläggaren Markus Planmo.

– Det här är en mycket bekymmersam situation, många anger att det här är ett av de stora hindren för att bedriva ett effektivt mottagande av asylsökande, säger han.

Båstad kommun ville hyra fem rum på vandrarhemmet som drivs av tennisklubben i Båstad och där placera tio ensamkommande barn. Tennisklubben var med på noterna, men klubbens försäkringsbolag ställde höga krav på bevakning och säkerhet och meddelade sedan att de inte gick med på att försäkra boendet fullt ut. Henrik Andersson är bildningschef i Båstads kommun.

– När villkoren blir helt oacceptabla för hyresvärdarna så hamnar vi som kommun i det läget att vi får väldigt svårt att lösa boendefrågorna.

 Christina Almtun, affärsområdeschef på försäkringsbolaget Svedea som själva inte tillhandahåller försäkringar för flyktingboenden märker ändå att ett ökat antal hot mot boenden påverkar branschen i stort.

 – När det brinner så kostar det mycket pengar och då påverkar det premien. Har det varit väldigt mycket bränder inom ett visst segment på en kort tid så påverkar det hela riskbedömningen och hur villig man är att gå in och ta kan den här typen av försäkringar.

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Migrationsverket har lagt märke till utvecklingen. Migrationsverket uppger att de den senaste tiden har gått miste om hundralats boendeplatser i landets kommuner eftersom försäkringsbolag inte vill försäkra boendena.

Problemet började enligt myndigheten efter bränder startats i lokaler som skulle användas som boenden. Henrik Andersson på Båstads kommun vet i nuläget inte hur de ska lösa frågan.

– Vi har i dagsläget mycket svårt att hitta lokaler på grund av detta. Det är ju väldigt allvarligt, det gör att vi får mycket svårt att uppfylla de åtaganden vi har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".