Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag med Linda

Så äter du julbord utan att bli proppmätt

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 12.46
Edward Blom: Det ska ju kännas att det är härligt att vara mätt
(3:41 min)
Edward Blom, gastronom
Edward Blom, gastronom. Foto: Tomas Oneborg/TT

Vilken taktik bör man ha för att kunna äta så mycket på julbordet som möjligt utan att bli proppmätt? Vi ringde upp Edward Blom, känd gastronom, för att få råd på hur man tar sig an ett julbord på bästa sätt.

Edward Blom är gastronom med en stor passion och entusiasm för mat och dryck. I Förmiddag med Linda berättade han hur man ska lägga upp sin taktik för att kunna njuta riktigt mycket av julens goda.

Det bästa rådet som Edward har är att man inte ska trycka i sig maten, ta en massa sill och sedan blir mätt. Enligt honom krävs det noggrann planering och möjlighet att gå flera varv.

Vid ett klassiskt julbord har man 7 assietter, men Edward tar 14. Han tar en mikroskopiskt liten bit av varje liten sill och strömmingslåda, lite gräslök och créme fraîche och så provar han sig igenom dem. Tycker han någon är riktigt intressant och skiljer ut sig från det vanliga, då går han en andra gång.

Därefter går han på de kalla fiskarna och följer samma mönster där. Lite av laxen och lite av ålen.

– Lutfisken får man ibland som en egen portion, så där kan det bli lite problem,

Sedan fortsätter man så i de olika stegen.

Är man en efterrätts människa, kanske man vill ha kvar lite plats i magen. Edward tycker egentligen att efterrätten inte hör hemma i ett julbord. Han satsar mest på de kalla fiskarna och går igång på ålen och laxen.

– Man får vara medveten, så man inte blir överrumplad och plötsligt blir så mätt att man inte orkar det man är mest road av. Små, små nästan som baby provportioner, det är lite den metoden man måste ha,

Han berättar att öl mättar väldigt mycket, men malört ökar aptiten, så någon form av besk till maten gör att du kan äta lite mera, utan att må dåligt. Även en skvätt grappa kan hjälpa.

– Det ska ju inte kännas jobbigt efteråt. Det ska ju kännas att det är härligt att vara mätt!

Har man ändå ätit lite för mycket, så tycker han att en Ramlösa hjälper efteråt.

Det allra bästa med ett julbord är mångfalden, tycker Edward Blom. Att det ska vara mycket olika saker på julbordet.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".