Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hör Fredrik sabrera i direktsändning

Publicerat torsdag 31 december 2015 kl 09.27
Expertens omdöme: Klart godkänd sabrering
(5:12 min)
Fredrik Bergman lär sig sabrera.
1 av 2
Fredrik får instruktioner inför sabreringen. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio.
Fredrik Bergman i gördel och fluga.
2 av 2
Gördel och fluga tas på. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio.

På nyårsafton har Fredrik tagit hjälp av sabreringsexperten Mats Svensson för att lära sig allt om den ädla konsten.

Sabrering P4 Kristianstad

Fredrik lär sig sabrering av Mats Svensson.

Posted by P4 Kristianstad Sveriges Radio on den 30 december 2015

Vid en klassisk sabrering slås champagneflaskans hals av med en sabel.

Morgongänget begav sig in till radiohusets kök för att sabrera en flaska mousserande tillsammans med experten Mats Svensson.

– Ni börjar med att ta av den folie som sitter utanpå korken och dessutom metallgördeln som sitter högst upp, förklarar han.

– Sedan ska ni leta upp livslinjen som finns på flaskan och träffa precis där linjen går ihop med korken. Man håller den ungefär i 45 grader, men det allra viktigaste är att ta det lugnt och inte slå för hårt.

Vill du veta hur det gick för Fredrik när han sabrerade i direktsändning? Klicka på ljudklippet ovan eller titta på vår film på Facebook.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".