Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så fixar du nyårsbiffen

Publicerat torsdag 31 december 2015 kl 10.43
Dan Bertram: Låt alltid köttet vila
(3:33 min)
Oxfilé kött matlagning
1 av 2
Oxfilé är populärt på nyårsmenyn. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Dan Bertram, kock i Kristianstad. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.
2 av 2
Dan Bertram, kock i Kristianstad. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.

Kristianstadskocken Dan Bertram ger dig alla tips om hur du tillagar den perfekta biffen.

Inför en festlig nyårssupé med fina råvaror är det lätt att känna sig lite extra nervös i köket. För hur steker man egentligen en köttbit på rätt sätt?

Jenny Sandgren kallade in experthjälp från kocken Dan Bertram. Här är hans tips för att lyckas:

• Ta ut köttet från kylskåpet några timmar innan. Köttet ska vara rumstempererat.

• Använd en stektermometer för att hålla koll på köttets innertemperatur. Låt det inte bli för hög temperatur.

• Låt alltid köttet vila runt 20 minuter innan du skär upp det. Annars rinner köttsaften ut och du får ett torrt kött.

• Våga laga något annat än oxfilé! Styckdetaljer med insprängt fett kan användas till mustiga och goda långkok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".