Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Helsingborg

Lyckat när föräldrar pratar sig ur tvister

Publicerat lördag 2 januari 2016 kl 08.09
"Barnen mår bättre"
(1:23 min)
Ledset barn. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

I juletid ökar antalet skilsmässor och kanske är det barnen som lider mest när föräldrarna separerar, i alla fall om det blir bråk om vårdnaden. I Helsingborg får föräldrar som träter samtala sig fram till lösningar som ett alternativ till domstol.

Tanken är att det är skonsammare för barnen.

– Utgångspunkten är att barn far illa i vårdnadsprocessen, därför är hypotesen att barnen mår bättre om föräldrarna kommer överens, säger Lisbeth Davidsson, enhetschef på familjerätten.

Därför bjuder man in till samtal mellan föräldrar, barn, familjerättssekreterare, domare och juridiska ombud. Syftet är att hitta bra och hållbara lösningar på konflikten. För när vårdnaden avgörs i rätten lämnar det ofta minst en part besviken.

– Man ser att många familjer som vänder sig till domstolarna, och får ett beslut därifrån, kommer tillbaka. Problemen de har blir inte lösta, säger familjerättssekreterare Pia Ljungkvist.

Däremot har det visat sig att de regelbundna, konfliktlösande samtalen, där också barnens synpunkter får ta plats, fungerar mycket bra. Sjuttio procent av familjerna som deltar löser sina tvister innan de gått till rätten. Därför sprider sig modellen nu till fler tingsrätter i Skåne och Halland.

Vad är den stora vinsten med att lösa konflikten innan den går till tingsrätten?

– För barnen är vinsten, dels att det ofta tar kortare tid och de slipper leva i ovisshet, och dels att vi tror att det är mer hållbara lösningar, säger enhetschef Lisbeth Davidsson.


Fakta om samtalsmodell

* Cirka 50 000 föräldrapar separerar årligen i Sverige och cirka 10 procent av dem processar mot varandra i tingsrätten.

* Metoden konflikt och försoning erbjuds föräldrar som inte har aktivt missbruk, psykisk ohälsa eller där den ena parten bor för långt bort.

* Metoden innebär att föräldrarna, barnen, parternas juridiska ombud, tingsrättsdomare och familjerättssekreterare möts vid tre tillfällen. Om konflikten inte löses kan den sedan gå vidare till rätten.

* Metoden som praktiseras sedan 2011 i Helsingborg och Ängelholm har nu spridits till Varberg, Kungsbacka, Falkenberg, Hässleholm och Landskrona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".