Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anna lever gömd sedan fyra år

Publicerat fredag 8 januari 2016 kl 04.52
"Jag gör det för mina barns skull"
(2:05 min)
Anna har levt gömd i fyra år. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio.
Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio

I fyra år har Anna hållit sig gömd i Nordvästskåne med sina barn. Hon är en av allt fler flyktingar som lever gömda i Sverige.

Fler än 10 000 personer avvek under förra året efter avvisningsbeslut, enligt Migrationsverket.

Hur många av de som avviker som stannar kvar i landet är oklart, men mörkertalet tros vara stort.

Anna, som egentligen heter något annat, kom hit från Albanien för åtta år sedan. I fyra av dem har hon levt gömd i en stad i Nordvästskåne med sina två minderåriga barn efter att ha fått avvisningsbeslut av Migrationsverket.

Efter att i höst överklagat en sista gång till Migrationsöverdomstolen har hon bestämt sig för att fortsätta leva gömd, trots att påfrestningarna är stora.

– Det är mycket tufft. Det är inget jag egentligen vill göra, men jag har inget val. Jag gör det för mina barns skull, för att de ska ha en framtid i Sverige.

Anna är utbildad lärare, men har inte kunnat jobba eller studera sedan hon kom till Sverige. I dag lever hon inneboende hos en väninna och får hjälp av kyrkan och olika frivilligorganisationer med sitt uppehälle. Att flytta tillbaka till Albanien är inget alternativ.

– Det innebär för stora risker för mitt ena barn som har funktionshinder. Han skulle aldrig få den hjälp där som han får här. Jag vet inte heller vad som skulle hända med mig om jag kom dit. Det finns en hotbild mot mig där, berättar Anna.

Ingen vet säkert hur många personer som håller sig gömda i Sverige. Men uppfattning är att det blir allt fler. För polisen innebär det problem av flera skäl.

Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, pekar på att det inte bara urholkar migrationslagstifningen och förvaltningsmyndigheterna att många avviker. Det innebär också en problematisk situation för de gömda själva som inte sällan utnyttjas som billig arbetskraft eller dras in brottslig verksamhet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".