Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Smalt utbud av etnicitet på dockor irriterar

Publicerat torsdag 14 januari 2016 kl 05.11
"Jag vill att hon också ska få känna sig fin"
(4:15 min)
En familj står i en leksaksaffär bredvid en docka.
1 av 3
Familjen Janfjord-Johannesson Foto: Privat
En kvinna står framför dockor med olika etnicitet.
2 av 3
Åsa Andersson, leksakshandlare från Ängelholm menar att det finns en marknad för etniska dockor, och att det är upp till butikerna att ta fram alternativ till sina kunder. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
Dockor på rad med olika utseende.
3 av 3
Det finns dockor med olika etnicitet som inte når de största kedjorna som säljer leksaker i Sverige. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

Att hitta en docka med mörkt hår och bruna ögon till dottern i julklapp, var lättare sagt än gjort för paret Janfjord-Johannesson från Helsingborg, trots att de letade i flera butiker.

 

Emma Johannesson tycker det är viktigt att ge dottern Freja en docka som hon kan identifiera sig med utseendemässigt, och tycker det är märkligt att utbudet hos de stora kedjorna inte speglar samhället, och menar att attityder i samhället börjar i leken.

– Vår generation är jätteviktig. Vi måste förändra. Det är viktigt att vi lyfter fram olikheter så att det kommer fram till våra barn också, säger hon.

Varför tror du att utbudet av dockor ser ut så här?

– Jag har inte tänkt på det innan jag själv fick barn. Men nu tänker jag på det för min dotter har bruna ögon och mörkt hår, och jag vill att hon ska kunna identifiera sig... Det finns fler nationaliteter. Jag har inte sett afrohår på en docka än, det vill jag också se, säger hon.

När paret Jafjord-Johannesson var ute efter en docka som liknar deras dotter Freja i färgerna fick de till svar att de mörka var slut eller att leverantörerna inte hade andra alternativ. Att hitta en mörkhårig docka med bruna ögon var lättare sagt än gjort.

Hyllorna är fulla med blond, blåögda dockor. När vi gick runt hos några av de största leksaksbutikerna i Nordväst Skåne var med lite tur en av tio dockor mörkhårig. Och de flesta svarade precis som till paret att de mörkhåriga tagit slut eller att det inte finns fler alternativ hos leverantörerna på frågan varför det ser ut som det gör.

Pappa David Janfjord förklarar att det är viktigt för honom att precentera mångfald för sitt barn, och att han vill att dottern ska ha en docka som hon kan identifiera sig med utseendemässigt.

– Min dotter och barnen i min familj är mörkhåriga och jag vill inte att de ska tro at det bara är det blonda och blåögda är det fina. Jag vill att de också ska få känna sig fina, säger han.

Det är genom lek som barn utvecklas och lär, och därför menar paret Janfjord-Johannesson att det för dem är viktigt att redan i lekstadiet lära ut olikheter och allas lika värde.

Vi lät någon från branschföreningen för alla aktörer på den svenska marknaden för leksaker, att kommentera det smala utbudet av etniciteter på dockor. Så här säger Lena Hedö, informationschef på lek- och Babybranschen.

– Utbudet ser ut så för att det är de produkterna som säljer. Sedan är Sverige ett litet land. Ska ha man ha ett brett sortiment så krävs det ganska stora volymer, säger hon.

Men om alternativen inte finns så är det ju inte så konstigt att det inte säljer?

– Jag tycker att det är en viktig fråga, och det vore jättebra om det fanns ett större utbud. Sedan finns det andra förklaringar till att det inte gör det. I Sverige säljs det för ungefär 4 miljarder kronor leksaker per år. Det är globalt sett en ganska liten marknad, säger Lena Hedö, informationschef på lek- och Babybranschen.

Men den förklaringen håller Åsa Svensson, leksakshandlare i Ängelholm inte med om. Hon har ett stort utbud av både mörka och ljusa dockor, och menar att det visst finns en marknad för etniska dockor, och att det snarare är upp till butikerna att anstränga sig för att hitta och köpa in dessa till sina kunder. Och hon tycker att det borde ligga i allas intresse att utbudet anpassas till det samhälle vi lever i.

– Om man är envis och bryr sig så går det att hitta det mesta. Jag äger själv butiken och bestämmer själv vad jag vill ha, och ska kunna stå för det jag säljer. Jag menar inte att andra inte står för vad de säljer men de kanske är mer styrda uppifrån och att de kanske inte har den valmöjligheten på samma sätt.

Varför tycker du att det är viktigt med det här utbudet?

– Jag tycker att det ska spegla vårt samhälle. Att barnen ska kunna identifiera sig med en docka. Det är inte alltid att man måste ha en ljus docka för att man är ljus för man kan falla för något annat, men det ska finnas alternativ, säger Åsa Svensson på Lek & Lär i Ängelholm.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".