Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nära att dö i väntan på vård

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 05.37
Olof: Fick höra att jag inte var tillräckligt nedgången
(1:26 min)
Jesper och Olof fick plats på behandlingshem efter flera avslagna ansökningar
Jesper och Olof fick plats på behandlingshem efter flera avslagna ansökningar Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio

Endast runt hälften av de 70 förslag för att förbättra missbruksvården som presenterades i regeringens utredning för snart fem år sedan har blivit verklighet. Samtidigt riskerar missbrukare i Skåne att dö i väntan på hjälp. 33-åriga Olof blev nekad behandlingshem av sin kommun i östra Skåne i fyra år.

– Jag trappade upp mitt missbruk ganska ordentligt, för jag fick höra att jag inte var tillräckligt nedgången i missbruket. Jag var i desperat behov av hjälp, så det blev värre.

Anhöriga, forskare, vårdpersonal och personer med missbruksproblem som nyheterna har pratat med vittnar alla om samma sak. Det har blivit svårare att få åka till behandlingshem.

De behandlingar som kommunerna erbjuder är kortare och mer inriktade på daglig vård, som stödsamtal med personal från socialtjänsten.

53-åriga Jesper Bollgren från norra Skåne blev hänvisad till kommunens öppenvårdsbehandling en fjärde gång, trots tre misslyckade försök med samma behandling och flera ansökningar om att istället få vård på behandlingshem.

– Innan jag gick sa jag att jag ber på mina bara knän, det här handlar om mitt liv, det har inte fungerat för mig med de andra behandlingarna.

Efter flera avslag fick både Jesper och Olof till slut sina platser på behandlingshem beviljade av sina respektive hemkommuner.

Olof hade då begått två självmordsförsök och överklagat flera av kommunens beslut. Varför kommunen till sist ändrade sig vet han inte.

– Detta är ett år efter att jag försökte ta mitt liv, så det är inte det som har fått dem att ändra sig, så mycket vet jag.

I missbruksutredningen som presenterades för regeringen i april 2011 kom utredare Gerhard Larsson med drygt 70 konkreta förslag på förändringar. Enligt utredaren återstår runt hälften av förslagen att genomföra.

Bland de förslag som aldrig drevs igenom fanns bland annat att landstingen skulle stå för kostnaden av vård på behandlingshem, istället för kommunerna.

Enligt utredningen riskerar placeringar på behandlingshem att slå hårt mot små kommuner, vilket riskerar att göra vården ojämlik över landet.

Lyssna på eftermiddagsprogrammet efter 15.00, då medverkar Gerhard Larsson och folkhälsominister Gabriel Wikström (S).

I P4 Kristianstad just nu uppmärksammar vi missbruk och svårigheterna med att få hjälp. Maila gärna oss om dina erfarenheter, det går bra att vara anonym.

Missbruksutredningen

  • Regeringen beslutade 2008 att tillsätta Gerhard Larsson som särskild utredare för att göra en översyn av den svenska missbruks- och beroendevården.
  • Uppdraget skulle redovisas senast den 15 april 2011.
  • 13 forskare bistod utredningen. Målsättningen var att skapa en kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård som utgår från den enskildes behov.
  • Utredningen skulle se över bestämmelserna i bland annat socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen  och lämna förslag till förändringar.
  • Utredningen lade fram 70 förslag till förändringar inom åtta områden. Enligt utredaren har runt hälften av dessa genomförts.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".