Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag med Helene

Oscars recept

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 10.51
Oscar, om att koka pasta: Vattnet ska vara galet mycket saltat!
(1:46 min)
Tagliatelle med svamp och vitt vin.
1 av 3
Tagliatelle med svamp och vitt vin. Foto: Oscar Iversen
Isterband med stuvad potatis och inlagda rödbetor. Foto: Oscar Iversen
2 av 3
Isterband med stuvad potatis och inlagda rödbetor. Foto: Oscar Iversen
Bräserad gös med lök och tomat i persiljecreme. Foto: Oscar Iversen
3 av 3
Bräserad gös med lök och tomat i persiljecreme. Foto: Oscar Iversen

Här får du Oscars recept om hur man lagar pasta på bästa sätt. Du får även några enkla, billiga middagsrecept nu när plånboken är tunn i januari.


Oscars vinnarrecept på Tagliatelle med svamp och vitt vin. Du får även hans recept på Isterband med stuvad potatis och inlagda rödbetor, samt Bräserad gös med lök och tomat i persiljecreme.

Lyssna på Oscars råd på hur du kokar pasta, i ljudklippet ovan

Tagliatelle med svamp och vitt vin

Ingredienser 4 personer

  • 400g svamp
  • Olivolja till stekning
  • 2 schalottenlökar (finhackad)
  • 1 vitlöksklyfta (grovhackad)
  • 1 dl Torrt vitt vin
  • 1 dl grädde
  • Finhackad persilja och timjan
  • Salt & peppar
  • 400 g tagliatelle

Finhacka schalottenlöken och vitlöken, fräs i olivolja och tillsätt svampen. Låt fräsa en stund i pannan. Salta och peppra.

Slå på det vita vinet och låt koka 5 min. Slå sedan på grädden och sjud i ytterligare 5 minuter.

Finhacka och tillsätt de färska örterna och smaka av med salt och peppar.

Koka tagliatellen enligt anvisningen på förpackningen. Dra över tagliatellen från det kokande vattnet direkt till pannan med svampen. På så vis får du med smak från det goda pastavattnet.

Blanda och servera med riven parmesan.

Isterband med stuvad potatis och inlagda rödbetor

Ingredienser 4 personer:

  • 8 potatisar
  • 2-3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl grädde (40%)
  • 3 dl mjölk (3%)
  • Muskotnöt
  • Vitpeppar
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Persilja & Gräslök

Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Koka potatisen tills den nästan är klar. Ta sedan av den från plattan, häll av vattnet och låt svalna.

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Pudra över mjölet och rör om. Häll först på grädden och sedan mjölken. Låt sedan koka upp under konstant omrörning så det inte bränner i botten. Låt småkoka i ca 10 min. Skiva potatisen och lägg den i stuvningen. Smaka av med riven muskotnöt, vitpeppar, svartpeppar & salt. Avsluta det hela med finhackad persilja och gräslök.

Undertiden du gör stuvningen sätter du ugnen på 225 grader och steker isterbanden i ca 20-30 minuter. Vänd dom då och då.

Servera med inlagda rödbetor och tre olika sorters senap. Te.x. Dijon, Slotts och Johnnys.

Bräserad gös med lök och tomat i persiljecreme

Ingredienser 4 personer:

  • 4 Gösfiléer med skinn (Eller annan fiskfilé med eller utan skinn)
  • 5 gula steklökar
  • 5 röda steklökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 Plommontomater
  • 1 kruka färsk persilja
  • 2 Citroner
  • 5 dl grädde
  • Salt & Peppar
  • Vetemjöl till panering

Skär skåror på skinnsidan på gösfilén och salta och peppra rikligt. Vänd i mjöl och stek i en stor stekpanna med olja och smör. När fisken blivit gyllenbrun och skinnet blivit knaprigt tar du bort fisken från stekpannan.

Skala och dela lökarna på mitten. Finhacka vitlöken. Stek dessa i samma panna som du stekte fisken med olja och smör tills de fått färg.

Tillsätt grädden och låt koka upp. Lägg i fisken och låt sjuda i ca 4 min.

Skiva plommontomaterna på mitten och lägg i pannan. Pressa citronsaft från 1 citron och smaka av med salt och peppar.

Tänk på att fisken redan är kryddad och kommer ge smak när du äter fisken.

Finhacka rikligt med persilja och ringla över innan precis före servering.

Servera med nykokt potatis.

– Smaklig spis,


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".