Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"De flesta får inte vård i rimlig tid"

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 15.00
Utredare: Nio gånger dyrare om man inte gör någonting
(7:13 min)
Gerhard Larsson Foto: Janerik Henriksson/TT
Gerhard Larsson Foto: Janerik Henriksson/TT

För snart fem år sedan presenterade utredaren Gerhard Larsson en stor utredning för regeringen med över 70 konkreta förslag på hur den svenska missbruksvården skulle förändras. Endast runt hälften av förslagen har blivit verklighet.

Bland de förslag som aldrig drevs igenom fanns bland annat att landstingen skulle stå för kostnaden av vård på behandlingshem, istället för kommunerna. Enligt utredningen riskerar placeringar på behandlingshem att slå hårt mot små kommuner, vilket riskerar att göra vården ojämlik över landet.

Det fanns också förslag om förstärkt utbildning för läkare, psykologer och behandlingspersonal och mer forskning på området. Landstingen skulle också få ett större och lagreglerat ansvar att erbjuda behandling. Ytterligare ett förslag var högre krav på att driva och öppna behandlingshem.

– Vi har ett växande antal personer med missbruk och beroende. De flesta av dessa kommer alltjämt inte i kontakt med vård eller hjälp i rimlig tid, säger Gerhard Larsson.

Enligt utredningen skulle flera samhällsekonomiska vinster göras på att genomföra förändringarna, då den slog fast att åtta av tio våldsbrott begås av personer där droger förekommer och 75 procent av de intagna på landets fängelser har drogproblematik.   

– Landstingens och kommunernas kostnader för att hjälpa en person som är beroende att komma på rätt väg igen, är betydligt mindre än alternativkostnaderna, säger Gerhard Larsson.

– När det går utför tappar många familjebanden, bostad och jobbet. En del hamnar i ett letande efter pengar som leder till kriminalitet. Det blir nio gånger dyrare om man inte gör någonting för att hjälpa personer med de här problemen.

I en serie nyhetsinslag belyser P4 Kristianstad missbruksvården. Lyssna på övriga inslag här nedan. Har du egna erfarenheter av missbruksvården som anhörig, klient, eller personal? Maila gärna oss med dina erfarenheter av missbruksvården.

Missbruksutredningen

  • Regeringen beslutade 2008 att tillsätta Gerhard Larsson som särskild utredare för att göra en översyn av den svenska missbruks- och beroendevården.
  • Uppdraget skulle redovisas senast den 15 april 2011.
  • 13 forskare bistod utredningen. Målsättningen var att skapa en kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård som utgår från den enskildes behov.
  • Utredningen skulle se över bestämmelserna i bland annat socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen  och lämna förslag till förändringar.
  • Utredningen lade fram 70 förslag till förändringar inom åtta områden. Enligt utredaren har runt hälften av dessa genomförts.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".