Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Minister: Ett underlag för att sjukvården ska ta större ansvar

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 15.30
Gabriel Wikström: Ambitionen att komma framåt i år
(5:29 min)
Gabriel Wikström, folkhälsominister
Gabriel Wikström, folkhälsominister Foto: Jonas Ekströmer/TT

Personal, anhöriga och klienter vittnar om att vården för missbrukare inte fungerar. Nu ställer vi folkhälsominister Gabriel Wikström till svars.

Har regeringen glömt missbrukarna? Endast runt hälften av de 70 konkreta förslag som lades fram av regeringens utredare för snart fem år sedan har blivit verklighet.

I P4 Kristianstad berättar folkhälsominister Gabriel Wikström om vad regeringen planerar för missbruksvården den kommande mandatperioden.

– Vi håller just på och tittar på vad vi kan göra nu för att gå i den riktningen där landstingen skulle kunna ta ett större ansvar, säger Gabriel Wikström.

– Vi måste se vilka delar i utredningen från 2011 som fortfarande är aktuella och på vilket sätt man måste komplettera den. Men ambitionen är att komma framåt under det här året. I stort sätt har vi ett underlag för att sjukvården ska ta ett större ansvar.

Kommer ett ökat ansvar för sjukvården även innebära riktade pengar för de här insatserna?

Det är för tidigt att prata om resurser i det här läget. Det är också viktigt att påpeka att även om sjukvården får ta ett större ansvar så innebär det inte att kommunerna går helt fria från ansvar. Det behövs fortfarande en god samverkan, säger Gabriel Wikström.

I en serie nyhetsinslag belyser P4 Kristianstad missbruksvården. Lyssna på tidigare inslag här nedan. Har du egna erfarenheter av missbruksvården som anhörig, klient, eller personal? Maila gärna oss med dina erfarenheter av missbruksvården.

Missbruksutredningen

  • Regeringen beslutade 2008 att tillsätta Gerhard Larsson som särskild utredare för att göra en översyn av den svenska missbruks- och beroendevården.
  • Uppdraget skulle redovisas senast den 15 april 2011.
  • 13 forskare bistod utredningen. Målsättningen var att skapa en kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård som utgår från den enskildes behov.
  • Utredningen skulle se över bestämmelserna i bland annat socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen  och lämna förslag till förändringar.
  • Utredningen lade fram 70 förslag till förändringar inom åtta områden. Enligt utredaren har runt hälften av dessa genomförts.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".