Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lyckad integration hänger ihop med utbildning från hemlandet

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 08.21
"Här vill de verkligen lyckas och jobbar jättehårt"
(3:52 min)
En kille står i kassan.
1 av 3
Maher Alnouri på sin praktikplats. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
En man står utanför en dörr.
2 av 3
Benny Lundberg, SFI lärare i Ängelholm är imponerad över sina elever. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
En ung kille sitter i en soffa.
3 av 3
Fadi Said har redan hittat ett arbete vid sidan av sina språkstudier. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

Debatten om misslyckad integration känner nog många av de nyanlända i Ängelholm inte igen sig i. Här lyckas många nämligen skaffa sig ett jobb redan efter 1,5 - 4 år i Sverige.

Det här säger lärare i kommunen som möter eleverna när de får börja studera SFI.

En som fixat praktikplats efter bara 4 månaders SFI-studier är Maher Alnouri.

– Jag har haft eget apotek i Syrien. Och jag hade arbetat som apotekare i 8 år innan jag kom till Sverige. Jag tror att det bästa sättet att lära sig ett språk är genom att arbeta, och genom att man får prata med andra människor, säger han.

För att få öva på just språket var det viktigt för Maher att också få praktisera på ett apotek, för målet är att få fortsätta jobba som apotekare även här i Sverige. Och att han är ambitiös finns det ingen tvekan om med tanke på hur bra svenska han redan pratar efter bara 1 år och 3 månader i Sverige, och då är det heller inte så förvånade att han redan klarat SFI, och flyttat upp till Svenska 1. Så det lönade sig att plugga på egen hand innan han fick börja studera, nu är Maher ett steg närmare sitt mål.

– Jag läste grammatik hemma själv, säger han.

Men var det inte svårt att lära sig själv?

– Jo, det var svårt i början, men blev lättare och lättare ju mer jag läste, säger han.

Han har just fått svar från Socialstyrelsen att de godkänner hans apotekarutbildning från Syrien, däremot behöver han bland annat komplettera med några kurser i farmakologi och svenska innan han kan få sin legitimation. Maher har redan bestämt sig för att han ska lyckas avklara det som behövs under det här året och få sin legitimation innan han lämnar 2016.

– Jag vill ha min legitimation det här året. Jag hoppas...

Många av de så kallt nyanlända i Ängelholm blir erbjudna arbete innan de ens är klara med sin utbildning.

Här verkar nämligen vägen till arbete lite smidigare än på andra ställen i landet.

Fadi Said hittade ett jobb samtidigt som han lärde sig svenska, men det trodde inte många att han skulle lyckas med.

– Det var många som sa till mig när jag kom till Sverige att du kommer inte kunna hitta jobb för du kan inte prata bra svenska. Men det har gått bra för mig, säger han.

Att hitta ett arbete gick betydligt smidigare än det Fadi Said hade trott. Via en bekant fick han chansen att prova. Han gick bredvid en månad och är idag timmanställd som personlig assistent. Men Fadi är inte ensam om att efter bara cirka 1,5 år i landet bli erbjuden arbete. Det här gäller många av de så kallat nyanlända i Ängelholm. Och varför man lyckas bättre med att integrera just här än i många andra städer kan nog ingen riktigt svara på. Det kan ha att göra med en öppenhet och vilja att hjälpa i samhället, till exempel en större vilja att erbjuda praktikplatser. Eller så handlar det om att de grupper som kommer hit just nu är ambitiösa och målmedvetna.

Det man däremot vet med säkerhet är att det har betydelse vilken utbildningsgrad de har med sig från hemlandet. Benny Lundberg, har arbetat som SFI lärare i Ängelholm i 11 år och säger att han inte känner igen mediabilden av en misslyckad integration.

– Här vill de verkligen lyckas, och jobbar jättehårt och är engagerade, och motiverade. Och integrationen tycker jag i stora delar fungerar ganska väl, säger han.

Han berättar om elever som vid sidan av språkstudier går yrkesutbildningar och som blir erbjudna arbete innan de ens är klara med sina studier.

– De elever som går programmet undersköterskeutbildningen, där vill många arbetsgivare boka upp undersköterskorna i ett tidigt skede för att kunna boka upp dem till sin verksamhet. Statistiskt säger man att det i Sverige tar 7-8 år att få jobb. Det vi har sett här är att det går mycket, mycket snabbare, säger Benny Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".