Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Asylutredningar sätter press på Säpo

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 11.10
"Ökat tryck på vår verksamhet"
(3:11 min)
Säkerhetspolisen Säpo. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antal asylärenden där Migrationsverket frågat efter yttrande från Säkerhetspolisen ökade kraftigt förra året. Det är oklart hur många som bedömts vara säkerhetshot eftersom myndigheten inte hunnit med att utreda alla ärenden.

Drygt 162 000 människor sökte asyl i Sverige förra året, dubbelt så många som året före. När Migrationsverket misstänker att en person skulle kunna utgöra en säkerhetsrisk så skickar de en remiss till Säkerhetspolisen.

För cirka 0,3 procent av alla som sökte asyl förra året - i drygt 460 asylärenden - begärde Migrationsverket ett yttrande av Säpo under 2015. Det är fyra gånger så många ärenden som under föregående. Säpo har inte utrett alla än, många kom in mellan oktober och december förra året.

–- Man ser inte den ökning som man skulle kunna tänka sig med hänsyn till att det har kommit väldigt många fler till Sverige det senaste halvåret. Effekten av de personer som framförallt har kommit de senaste tre månaderna kommer att finnas senare, säger Sirpa Franzén, Säpos presschef.

I närmare 30 asylärenden som kom in till Säpo under förra året eller tidigare har myndigheten bedömt att sökanden ska nekas uppehållstillstånd eftersom personen utgör ett säkerhetshot. Säkerhetspolisen räknar med fler sådana här beslut i takt med att man utreder klart förra årets ärenden.

–- Det är ett ökat tryck på vår verksamhet i stort, även när det gäller den ordinarie uppföljningen inom kontraterrorverksamheten. Vi jobbar hårt just nu, och verksamheten där vi tittar på de här säkerhetsärendena är också utsatt för tryck.

I de flesta fall där Säpo bedömer att personen ska nekas uppehållstillstånd så handlar det om att man har koppling till terrorism och personer som begår brott.

–- Jag kan inte säga exakt om det rör sig om Islamiska staten. Men det finns ett fåtal personer i flyktingströmmar till Sverige som sympatiserar med, kanske har stridit för eller har varit en del av en terrororganisation.

Migrationsverket och Säpo fördjupade samarbetet redan förra året och använder sig av nya metoder för att bli bättre på att upptäcka möjliga säkerhetshot.

Nu vill Säpo ha tillgång till Migrationsverkets register på asylsökande för en smidigare hantering av de ärenden som man får in. Datainspektionen har sagt ifrån och ställt krav på att registret i så fall måste göras om för att skydda personers integritet.

–- Vi håller med om att det är ett bra sätt att titta på det hela. Att det skulle vara ett begränsat antal personer, bara utbildad personal, som får tillgång och att det sker noggrann uppföljning på alla slagningar som görs.

– Det är någonting som vi har i all sådan här verksamhet, allting loggas, säger Sirpa Franzén och understryker att åtkomsten bara skulle gälla de ärenden som Migrationsverket begärt Säpos yttrande om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".