Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag med Helene

Viggos recept på gravad röding

Publicerat måndag 4 april 2016 kl 11.31
Viggo Kendrup med sin paradrätt
1 av 4
Viggo Kendrup med sin paradrätt Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Viggo Kendrup skär upp den lätt gravade rödingen
2 av 4
Viggo Kendrup skär upp den lätt gravade rödingen Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Viggo lägger på de syrade grönsakerna
3 av 4
Viggo lägger på de syrade grönsakerna Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Viggo spritsar på dillmajonnäsen i små bollar
4 av 4
Viggo spritsar på dillmajonnäsen i små bollar Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio

Viggo Kendrup, 11 år från Helsingborg är ende skåningen i årets upplaga av "Sveriges yngsta mästerkock". Här bjuder han på receptet till sin "lätt gravade rödingfilé med syrade grönsaker och dillmajonnäs".

En fräsch och frisk förrätt som passar till ett lite festligare tillfälle.

Ingredienser:

Gurkpulver:

  • 1 gurka

Dillmajonnäs:

  • 1 stor kruka dill
  • 1,5 - 2 dl rapsolja
  • 2 äggulor
  • 2 tsk ättika (24%)
  • 3 nypor salt
  • 2 varv med pepparkvarnen
  • 1 tsk dijonsenap

Gravning:

  • 400 gram färsk rödingfilé (putsad), som skärs i 8 lika stora bitar i samband med lätt gravning
  • 1 dl socker
  • 1 dl salt
  • 1 stor kruka dill

Lag:

  • 3 msk ättika (24%)
  • 3 msk strösocker
  • 6 msk vatten
  • 6 st fänkålsfrön

Citronvatten:

  • 1 citron (saft från ena halvan och andra halvan skivad)
  • 2 dl kallt vatten

Frukt och grönsaker att syras:

  • 1 grönt äpple som skalas och skivas i små kuber
  • 100 gram blomkål
  • Garnering:
  • 12 st ärtskott
  • 8 små kvistar dill

Kvällen innan

(10 minuter)

Gurkpulver:
Sätt ugnen på ca 65°. Skölj och dela gurkan längs med i två långa halvor. Använd en sked och skrapa ur kärnorna och det blöta i gurkans mitt. Sprid ut de blöta gurkkärnorna på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i ugnen över natten (ca 10 timmar). Låt ugnsluckan stå lite på glänt hela tiden så att det ångas av sakta.

Dilloljan till majonnäsen:
Blanda 2 dl rapsolja och 1 stor kruka dill. Mixa i en matberedare eller blender till en grön härlig olja. Låt stå över natten i rumstemperatur i ett glas med lock eller gladpack över.

Morgonen

(2 minuter)

Ta ut de något torkade gurkkärnorna ur ugnen (de är lite fuktiga) och låt stå ute på plåten i rumstemperatur under dagen, så de torkar till.

Inför servering

(60 minuter)

Grava rödingfiléerna:
Blanda socker, salt och vänd ned grovhackad dill i en ugns- eller pajform. Lägg ned de 8 bitarna rödingfilé och gnid dem i kryddblandningen. Låt stå ca 20 minuter i rumstemperatur. Skrapa av kryddblandningen noga (skölj eventuellt med lite kallat vatten) och låt dem stå på ett fat i kylen tills servering.

Lag och syrade grönsaker:
Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Ta av kastrullen från spisen och lägg ned fänkålsfröna. Blanda citronsaft och citronskivor med det kalla vattnet i en burk med lock till ett citronvatten. Skala det gröna äpplet, skiva det i små kuber. Lägg äppelkuberna i citronvattnet och sätt lock på burken. Bryt blomkålen i små fina bitar och lägg dem i en burk med lock. Sila eller ta ur fänkålsfröna ur kastrullen efter ca 5 minuter (önskas mer fänkålssmak låt dem ligga i lite längre) och häll lagen över blomkålsbitarna och sätt på locket.

Dillmajonnäs:
Sila dilloljan genom en handduk eller finmaskig sil. Lägg ned två äggulor i en bunke (helst av metall), ättikan och dijonsenapen. Vispa med ballongvisp och häll ned dilloljan i en fin stråle under ständig omvispning till en bra konsistens på majonnäsen. Smaka av med salt och peppar. Lägg ned dillmajonnäsen i en spritspåse.

Gurkpulver:
Mal eller mixa de torkade gurkkärnorna kort tills det blir ett fint gurkpulver. Lägg pulvret i en liten burk med lock (håller flera veckor om det förvaras i en liten burk med tätt lock.

Precis innan uppläggning så ta ur äpplebitarna ur citronvattnet och lägg ned dem i blomkålsburken med ättikslagen.

Upplägg:
Ordna två rödingfiléer på varje tallrik. Arrangera de syrade äpple- blomkålsbitarna snyggt kring rödingen. Spritsa dillmajonnäsen i en 4-5 små bollar. Garnera med ärtskott och små dillkvistar. Pudra över lite gurkpulver snyggt.

Servera och njut!

Låt inte rödingen gravas för länge för då blir den salt och hård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".