Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Eftermiddag med Conny Emmelin

Efterfrågan på svenskt nötkött fortsätter att öka

Publicerat tisdag 12 april 2016 kl 15.49
Köttproducent: Det har ju inte efterfrågats så mycket svenskt nötkött
(3:13 min)
Stor efterfrågan på svenskt kött
Stor efterfrågan på svenskt kött Foto: Henrik Montgomery

Lars Hansson på Bjärhus gård utanför Klippan spår att det kommer att ta uppåt fyra år att komma ikapp efterfrågan på svenskt nötkött.

Att anpassa produktionen efter konsumenternas önskemål kommer att ta tid.

- Som lantbrukare har vi lång omställningstid innan vi kan få fram det kunderna efterfrågar.

Enligt Lars Hansson som producerar ekologiskt kött, beror bristen på svenskt nötkött dels på ökad medvetenhet hos konsumenterna, dels på att allt fler mjölkproducenter lägger om till köttproduktion.

- I och med att mjölkbönderna lägger ner, kommer det att bli färre och färre tjurkalvar och därför mindre köttproduktion från de djuren.

Omläggningen från mjölk- till köttproduktion innebär minskad kapacitet under en övergångsperiod, och eftersom det handlar om att föda upp djur så går det inte att skynda på processen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".