Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-migranternas barn börjar skolan i dag

Publicerat måndag 18 april 2016 kl 09.22
Förvaltningschef: Vi har en bra och välsmord organisation
(0:30 min)
Elever
Barn till EU-migranter ska enligt ett nytt beslut ha rätt till skolgång i Sverige. Foto: Katarzyna Korza/TT

I dag får två barn till EU-migranter i Kristianstad börja grundskolan. Detta efter ett beslut från Skolinspektionen som Kristianstad kommun är bland de första kommunerna att följa. 

Skolinspektionen beslutade tidigare i år att barn till EU-migranter som vistas i landet längre än tre månader ska ha samma rätt till skolgång som papperslösa barn.

Nyligen fick Kristianstad kommun in en ansökan från en rumänsk familj som bor i Kristianstad om skolgång för två av barnen och förskola för det tredje yngre syskonet. Det yngsta barnet kan starta förskolan till hösten.

– Utifrån det underlaget och utifrån Skolinspektionens beslut har vi hanterat det och gjort en enskild bedömning och förhåller oss till utgångsläget i beslutet. Detta gäller enbart dem som vistas mer än tre månader i Sverige, säger barn- och utbildningsförvaltningens chef Kenth Olsson. 

Man kommer att hantera det precis som vi gör med alla andra nyanlända som kommer till kommunen. Vi har en slussverksamhet där man gör kartläggning. De är att betrakta som nyanlända och ska få det stöd de behöver. Om det är förberedelseklass eller någon annan form, det avgör rektorn. 

I nuläget bedömer kommunen att det bara är de tre syskonen som omfattas av beslutet. 

Men skulle fler föräldrar lämna in en ansökan till kommunen i framtiden så berörs även de av Skolinspektionens beslut, konstaterar Kenth Olsson. Han tror att fler kommuner så småningom kommer börja anpassa sig efter myndighetens lagtolkning.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".