Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Tjänstemän anklagas för att styra enkätfrågor

Publicerat måndag 25 april 2016 kl 08.37
SD-politiker: Fullkomligt förkastligt
(3:47 min)
Carl-Johan Sonesson (M), regionråd och sjukvårdspolitiker i Skåne. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Carl-Johan Sonesson (M). Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio

Moderaterna i Region Skåne föreslår att regionen gör en enkätundersökning om förslaget att slå samman regionen med Blekinge. Men en mejlväxling mellan tjänstemän har fått skånska politiker att reagera. De menar att tjänstemännen försöker styra frågorna.

Tjänstemän bereder just nu Moderaternas initiativ till regionstyrelsen om att använda regionens enkätverktyg, webbenkäten Skånepanelen eller Skåneenkäten, för att kolla med skåningarna vad de tycker om den statliga utredningens förslag om att slå samman regionen med Blekinge.

P4 Malmöhus har tagit del av mejl som en tjänsteman i Region Skåne skickat till kollegor i en annan region och på Sveriges kommuner och landsting.

"Från våra politiker har nu uppdrag kommit att vi ska ställa frågor kring regionindelningen. Jag skickar till er och ber om förslag", skriver tjänstemannen.

En tjänsteman i en annan region svarar:

"Ett inspel från mig är att man försöker formulera frågor med fokus på det resultat man vill uppnå med regionreformen. Till exempel: 'Vill du ha färre administrativa gränser' och 'Vill du att samtliga delar av Sverige ska ges mer jämlika tillväxtförutsättningar'."

Tjänstemannen fortsätter:

"Frågor som 'Vill du ha Skåne kvar' eller 'Vill du ha en större region' blir ju lite vilseledande och meningslöst om de inte har väldigt god kunskap i vad en större region erbjuder i resultatväg."

Den skånska tjänstemannen håller med och länkar till en debattartikel av Sverigedemokraterna, som vill folkomrösta om sammanslagningen.

"Den här typen av diskussion klarar vi oss utan", skriver tjänstemannen.

Moderaterna är emot att slå samman Skåne med andra regioner, och det är regionrådet Carl Johan Sonesson (M) som tagit initiativ till att använda Skåneenkäten eller Skånepanelen för att ställa frågor till skåningarna om sammanslagningen.

Han reagerar på tjänstemännens mejlväxling, och tycker att frågan om färre administrativa gränser är ledande.

– Spontant är administration något som av alla uppfattas som negativt. Då tror jag att svaret är givet, det vill säga att de flesta tycker att det ska vara mindre administration, och då har vi ingen nytta av den frågan i den här diskussionen, säger Carl Johan Sonesson.

Han säger att han är medveten om att det kan vara svårt att formulera en neutral fråga i ämnet men tror ändå att det är möjligt.

– Därför har vi inte heller i vårt initiativ till regionstyrelsen valt att formulera hur frågan ska se ut, utan överlåtit det arbetet till de professionella som jobbar med Skåneenkäten i vardagen, det vill säga de tjänstemän som sitter på demokratienheten, och då får vi utgå ifrån att de hittar värdeneutrala frågor på området, säger han.

Sverigedemokraterna och Centern i Region Skåne vill att skåningarna ska få folkomrösta om frågan. Sverigedemokraternas regionråd Patrik Jönsson reagerar starkt på tjänstemännens resonemang.

– Det är fullständigt förkastligt att man ska krångla till det och ställa frågor så att vanligt folk inte förstår, bara för att få det svar man vill med regionreformen. Man vill ha igenom reformer och inte höra några kritiska åsikter, och det reagerar vi med bestörtning på, säger han.

Men är inte en fråga som "Vill du ha Skåne kvar" lika problematisk?

– Man ska ställa frågan för vad den är. Vill man upplösa Region Skåne och ingå i en storregion ihop med Blekinge? Man behöver inte krångla till det mer än så. Det är politiken som ska ta fram frågorna, tycker vi, och inte tjänstemännen. Att tjänstemännen styr saker efter sitt eget intresse är alarmerande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".