Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krisen på Helsingborgs lasarett fortsätter

Publicerat måndag 25 april 2016 kl 12.32
"Vi är slutkörda"
(4:30 min)
Brevet som narkossjuksköterskorna på operationsenheten vid Helsingborgs lasarett.
1 av 2
Brevet som narkossjuksköterskorna på operationsenheten vid Helsingborgs lasarett. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio Malmo
Entré Helsingborgs lasarett.
2 av 2
Entré Helsingborgs lasarett. Foto: Jan Emanuelsson/TT

I ett öppet brev till bland annat regiondirektör Alf Jönsson och förvaltningschef Björn Zackrisson efterlyser narkossjuksköterskorna vid operationsenheten konkreta lösningar på det man uppfattar som akuta problem i form av bristande resurser och dåliga arbetsvillkor.

– Det här brevet har vi skrivit som ett resultat av att förvaltningen i regionen och även våra politiker inte har tagit våra andra försök till en vettig dialog på fullt allvar utan vi ser oss mer eller mindre tvingade att lyfta ut det här till allmänheten, säger Anders Lundius, en av narkossjuksköterskorna.

I brevet skriver man bland annat att sjukvården i Skåne och operationsenheten i Helsingborg är i fritt fall. Under oöverskådlig framtid kommer det bland annat att utföras 25 procent färre operationer varje vecka och sedan årsskiftet har tolv sjuksköterskor valt att lämna operationsenheten. För att täcka upp för de som har slutat tas personal från bemanningsföretag in.

– Ja, det har blivit ett alternativ som vår arbetsgivare har valt och bemanningspersonal är ju bra när det gäller akuta situationer men det går inte att ha som en långsiktig lösning på en situation som man själv har skapat. Det är ett dyrt alternativ och det tillför mindre kvalitet och kontinuitet, säger Anders Lundius.

Vad vill ni förmedla med det öppna brevet?

– Det vi vill understryka är att vi har bett om bättre arbetsvillkor där vi får möjlighet att återhämta oss bättre för det är i grund och botten där problemet är. Vi är slutkörda och vi orkar inte längre bedriva den vård som vi önskar göra och vi upplever att vi inte får respons på våra önskningar.

Narkossjuksköterskorna har även tidigare skickat skrivelser till förvaltningsledningen där de bland annat krävt en lön som står i relation till det arbete som faktiskt gjorts men responsen har varit svag.

– Det vi har bett om har vi absolut inte fått gehör för och det sista brevet som vi skrev till förvaltningschefen Björn Zackrisson har vi inte ens fått svar på, säger Anders Lundius.

Vad hoppas ni på nu?

– Vi hoppas att vår ledning och våra politiker kanske börjar förstå orsak och verkan, hur saker och ting hänger ihop. Man behöver verkligen satsa på sin personal, man kan inte snåla sig ur en sådan här situation. De behöver inse att personalen är stommen i det hela, de behöver förbättra våra arbetsvillkor och våra möjligheter till återhämtning.

Om ni återigen inte får de svar ni vill ha, vad kommer att hända då?

– Då kommer nog situationen fortsätta att utvecklas som den redan gör, att fler kommer att sluta. Många har redan slutat och flera överväger att lämna och då kommer enheten i Helsingborg att få väldigt svårt att bedriva någon vettig verksamhet och det är nordvästra Skånes akutsjukhus vi pratar om här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".