Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Steg mot folkomröstning i Hässleholm

Publicerat måndag 25 april 2016 kl 16.10
Ulf Erlandsson (SD): 22 ledamöter i Kommunfullmäktige är för en omröstning
(1:37 min)
Evert Storm och Leif Henningsson
1 av 2
Evert Storm och Leif Henningsson Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio
Musikpaviljongen i Hässleholm
2 av 2
Musikpaviljongen i Hässleholm Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Idag lämnades drygt 4 000 namnunderskrifter in till Hässleholms kommun. Luntan med namn tvingar kommunfullmäktige att ta upp frågan om huruvida man ska folkomrösta om paviljongens vara eller inte vara.

Kommunen i Hässleholm har godkänt en detaljplan för ett hyreshusbygge i det gamla regementesområdet i Hässleholm.
Där det tänkta hyreshuset ska byggas ligger nu en gammal paviljong från tidigt 1900-tal som måste flyttas innan bygget kan dra igång. Flytten av paviljongen har dragit igång protester som nu resulterat i att en kommunal folkomröstning kan ligga för dörren.

Initiativet "Paviljongens vänner" har samlat in drygt 4 000 namnunderskrifter. Dessa namn, tillsammans med underskrifter som Sverigedemokraterna har samlat in, gör att Kommunfullmäktige i Hässleholm nu måste ta upp frågan om huruvida man ska hålla en folkomröstning.

För att en folkomröstning skall komma till stånd krävs det att en tredjdel av ledamöterna i kommunfullmäktige röstar för en folkomröstning. Något som Ulf Erlandsson, sverigedemokratisk ledamot för kommunstyrelsen som engagerat sig i frågan, är nästan säker på kommer att ske.

– 22 ledamöter i Kommunfullmäktige är för en omröstning. Det har jag frågat och kollat,

Men engagemanget kring paviljongen kan få ett snöpligt slut för de som hoppas på en folkomröstning. Även om en sådan skulle komma till stånd kan det bli så att paviljongen redan är flyttad när det är dags för omröstning. Ansökan om bygglov för platsen där paviljongen idag ligger är nu under handläggning.

– Ett folkinitiativ är inte en omständighet som är grund för att avslå en ansökan om bygglov och rivningslov vad jag förstår,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".