Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bunkerläkaren kan bli av med legitimationen

Publicerat onsdag 11 maj 2016 kl 06.37
Inspektör: Det är ingen direkt fara för patientsäkerheten
(1:38 min)
Läkaren fick sitt straff sänkt i hovrätten, från 10 år till åtta års fängelse.
1 av 2
Läkaren fick sitt straff sänkt i hovrätten, från 10 år till åtta års fängelse. Foto: JanErik Henriksson/ TT
Misstänkte läkarens gård, med den nybyggda bunkern i bakgrunden
2 av 2
Läkaren höll en kvinna inlåst i en bunkerliknande byggnad i nästan en veckas tid. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Den 38-årige läkare som dömdes för människorov utreds nu av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Sannolikheten är stor att han kommer att bli av med sin läkarlegitimation.

Den 28 april dömdes den 38-årige läkaren för människorov av Svea hovrätt. Till skillnad från tingsrätten ansåg hovrätten att det fanns förmildrande omständigheter, däribland att det kan antas att läkaren blir av med sin läkarlegitimation.

Straffet sänktes därför från 10 till åtta års fängelse. Mannen frikändes, precis som i tingsrätten, för grov våldtäkt. 

Niklas Johansson, är inspektör på Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Han bekräftar att myndigheten öppnade ett ärende strax efter tingsrättens dom föll i slutet av februari.

Majoriteten av sjukvårdspersonal som blir av med legitimationen har inte begått brott. Oftast är det brister i yrkesutövningen eller medicinska anledningar som ligger bakom att en person anses olämplig att inneha legitimation.

I just det här fallet är det ingen direkt fara för patientsäkerheten. Syftet med ett sådant återkallande är att stå för en säkerhet - att legitimerad personal är värd att lita på.  

När vårdpersonal begår brott i sitt yrke kan det räcka med ett mindre allvarligt brott för att legitimationen ska dras in. Om brottet däremot begås utanför yrkesverksamheten krävs det allvarligare brottslighet. 

Människorov är så pass allvarligt att läkaren kan bli av med legitimationen även om det inte finns risk för att framtida patienter far illa. När IVO utrett fallet överlämnas ett yrkande till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som fattar det formella beslutet. 

Efter avtjänat fängelsestraff finns det inget som hindrar läkaren från att ansöka hos HSAN om en ny legitimation. Praxis är att det ska gå minst tre år innan en ny legitimation kan utfärdas.

Men här spelar förtroendet en viktig roll i bedömningen, menar Niklas Johansson.

Högsta förvaltningsdomstolen kom i somras fram till att trots att någon varit av med sin legitimation i 20 år så kan samhället inte förväntas ha förtroende för personen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".