Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landskrona

Rejäl löneförhöjning stoppade flykten bland socionomer

Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 16.20
"Vi har haft svårt att rekrytera och behålla personal"
(2:29 min)
I Landskrona har kommunalt anställda socionomer som utreder barn och familjärenden fått en rejäl löneförhöjning.
I Landskrona har kommunalt anställda socionomer som utreder barn och familjärenden fått en rejäl löneförhöjning. Foto: Gunilla Nordström

Med rejält höjda löner på i snitt 3000 kronor i månaden per medarbetare, lyckades Socialtjänsten i Landskrona vända det som såg ut att bli en hotade socionombrist.

Carina Jording, tillförordnad verksamhetschef för individ- och familjeförvaltningen i Landskrona, berättar varför man fattade beslutet tidigare i år.

- Vi har några arbetsgrupper inom det sociala arbetet där socionomer har ett särskilt utsatt arbetsläge. Och det är inom barnutredning, ungdomsutredning och familjehemsutredning. Där har vi haft svårast att rekrytera och behålla personal. Och mycket av det är kopplat till löneläget. Så vi valde att göra en satsning på dem.

 Så trots att lönerna för kommunalt anställda socionomer i Landskrona ligger på en genomsnittslig nivå, såg alltså de ansvariga på individ- och familjeförvaltningen det som en absolut nödvändighet i att göra en rejäl höjning för den här gruppen utredare. Personalomsättning var hög och ett flertal medarbetare var på väg till andra arbetsplatser där man kunde erbjuda bättre löneförmåner, berättar Carina Jording.

- Utifrån vissa specifika arbetsgrupper, just utredning barn- unga och -familjehem- är det en stark huggsexa på personal. Kommunerna konkurrerar lönemässigt med varann. Och eftersom det är färre medarbetare som vill jobba inom de här utsatta områdena så har de också ett förhandlingsläge som skiljer sig ganska mycket från övriga socionomer.

Konkurrensen finns inte bara från andra kommuner.

- Vi ser också att allt fler socionomer hoppar av kommunala tjänster för att istället arbeta som konsulter inom den privata verksamheten. Och då blir det vi kommuner som blir kunder till de privata aktörerna, och då hyr vi istället in socionomer på dem tjänsterna, som annars skulle vara besatta av kommunala socionomer, säger Carina Jording.

Bland utredarna på enheten i Landskrona blev reaktionerna på den höjda lönen positiva. Socionomer som vi pratar med beskriver en stabil arbetsplats där trivseln i dag är hög. Hotet om personalflykt är borta. Lönen, säger en av socionomerna vi pratar med, är inte det avgörande men absolut en viktig morot i det viktiga men många gånger tunga och utsatta arbetet och ett tecken på uppskattning från ansvariga chefer. Och gruppen är medvetna om att de är attraktiva på arbetsmarknaden.

Den verksamhetsansvariga chefen Carina Jording har bara sett positiva effekter sedan lönehöjningen gjordes. Hon vågar knappt tänka på vad som hade hänt om inte åtgärden gjorts.

- Det är oerhört stora och allvarliga konsekvenser av att inte ha barnutredare på plats. Barn är de mest utsatta samhällsinvånarna och vi måste till varje pris kunna ta emot anmälningar för att vi ska kunna skydda de barn som är i behov av vårt skydd.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".