Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Missvisande fokus om sexuella trakasserier bland unga

Publicerat onsdag 11 maj 2016 kl 09.55
"De står och skriker hora efter oss"
(2:48 min)
En kvinna sitter vid ett bord och tittar in i kameran
Alexandra Sumner önskar mer kunskap i sex, samlevnad och genus för unga i skolan. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

Alexandra Sumner från Ängelholm tycker att ensamkommande hängts ut som potentiella förövare i sociala medier efter att det blev känt att personer ur gruppen sexuellt trakasserat unga tjejer på festivaler i bland annat Kalmar och Stockholm. Men det här är ett problem som gäller unga killar generellt.

Alexandra Sumner är läraren från Ängelholm som studerat unga migranter och sexualitet och varit med och skrivit boken "Inkludera sexualitet" som ges ut av RFSU. Hon har även arbetat med ensamkommande under många år, på flera boenden.

Hon tycker att man målat upp en missvisande bild av gruppen. Och menar att även svenska killar tafsar, men att det då inte blir några rubriker.

– Tafsande killar har det funnit i alla tider, det är inte något specifikt för den här gruppen. Jag har själv vuxit upp och blivit tafsad på. Det här handlar inte om kultur, och inte om seder och bruk. Det handlar egentligen om synen på kvinnan, och synen på hur man ska förhålla sig till det motsatta könet, säger hon.

Alexandra Sumner tycker att det är fel att hela gruppen döms utifrån vad några få gjort. För majoriteten säger hon av dessa unga killar står faktiskt bakom de värderingar vi har i Sverige. Eventuella kulturella skillnader kan man komma åt genom upplysning förklarar hon vidare. Däremot menar hon att alla killar i vårt land behöver mer kunskap om genus, och om hur vi ska förhålla oss till varandra, och det håller några tjejer vi träffat anonymt på Rönnegymnasiet i Ängelholm med om. För dem är ordet hora vardag, och det är de etnisk svenska killarna som trakasserar, men det är de nyanlända som de vuxna varnar för.

– De som trakasserar oss sexuellt är inte de som har utländsk bakgrund, det är de svenska killarna här på skolan.

– Även om ens föräldrar varnar en så finns det inte någon grund i det egentligen, för det man blivit utsatt för har varit av de svenska killarna.

Istället för att fokusera på ensamkommande i debatten om sexuella trakasserier så behöver vi vidga frågan till unga killar generellt. Och framförallt killar i grupp enligt Alexandra Sumner.

– Jag har jobbat som högstadielärare under flera år, och jag har sett att de här frågorna som rör relationer och sexualitet är på tapeten i hela samhället. Det här är inte specifikt för vissa kulturer, säger hon.

Alexandra Sumner säger att tröskeln är mycket lägre i samhället när det gäller just ensamkommande eller nyanlända generellt. Och tycker att det fokus som den här gruppen fått när det gäller sexuella övergrepp är orimligt i relation till hur mycket trakasserier och övergrepp som finns på tillexempel våra skolor som aldrig får någon uppmärksamhet eftersom det inte kommer fram.

Det här håller tjejerna på Rönnegymnasiet med om. De menar att problemet snarare handlar om killar i grupp.

– Det känns som att de svenska killarna kan göra lite som de vill, för ingen bryr sig ju.

– Det som svenska killar gör blir normaliserat. Men så fort någon annan gör det så är det helt fel.

– Jag kan tycka det är jobbigt med män i grupp...

– När de utländska killarna är ute och ser de svenska killarna skrika efter oss "Kom till denna sida lilla hora" Hur ska de då lära sig hur man ska bete sig här när svenska killar beter sig på ett felaktigt sätt? Det är svårt för dem att komma hit och förändra sin kvinnosyn när det inte är så mycket bättre här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".