Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skogens konung allt hetare för skånska jägare

Uppdaterat söndag 15 maj 2016 kl 13.48
Publicerat söndag 15 maj 2016 kl 08.25
Jägare: På en del ställen har man inte lytt de råd och anvisningar som funnits
(1:39 min)
Älg. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
1 av 3
Älg, Arkivbild Foto: Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Lars Henning Strand
2 av 3
Lars Henning Strand Foto: Carolina Erlandsson/ Sveriges Radio
Bernt-Olof Nilsson
3 av 3
Bernt-Olof Nilsson Foto: Carolina Erlandsson / Sveriges Radio

Det skjuts för mycket älg i Skåne och det gör att älgbeståndet sjunker för snabbt. Något som både Bernt- Olof Nilsson, skånsk representant i Nationella Viltolycksrådet (NVR) och Lars-Henning Strand, representant i viltförvaltningsdeligationen i Skåne, är överens om.

Det är flera saker som skvallrar om att älgstammen minskar i Skåne. Bland annat märks det på att antalet viltolyckor med älg har sjunkit, med ungefär 60 % de senaste fem åren. Det är förstås positivt men inte om man vill se fler älgar i de skånska skogarna.

En förklaring till den siffran är att de skånska jägarna skjuter av för mycket älg. Det menar Bernt-Olof Nilsson polisinspektör och skånsk representant i Nationella Viltolycksrådet (NVR) som också sammanställer statistik för viltolyckor i nordöstra Skåne.

- Jägarna skjuter för mycket. De kan inte beräkna rätt vad som finns och går att göra uttag på, anser Bernt- Olof Nilsson, skånsk representant i Nationella Viltolycksrådet (NVR).

Men trenden är tydlig, minskningen märks även i jaktstatistiken. Mellan 2013 och 2015 minskade antalet fällda älgar med 21%. Lars-Henning Strand är representant i Viltförvaltningsdeligationen i Skåne och själv jägare. Han tycker att kritiken om att det skjuts för mycket älg är befogad.

- På en del ställen har man nog inte lytt de råd, anvisningar och rekommendationer som har funnits, menar Lars-Henning Strand är representant i Viltförvaltningsdeligationen i Skåne.

I Skåne finns det fem älgskötselområden och de sköts om av tre förvaltningsgrupper. För närvarande håller dessa älgförvaltningsgrupper på att sammanställa nyss gjord älginventering. Lars-Henning Strand menar att attityden i jaktlagen behöver ändras. I en del älgskötselområden har det varit problem med att de egna åsikterna gått före och som då inte alltid går i linje med älgens bästa enligt Lars-Henning Strand.

- Att förvalta älgen är inget problem men att förvalta människan är det stora problemet, konstaterar Lars-Henning Strand.

Trots tydliga indikationer på att den skånska älgstammen minskar finns det ingen risk för att älgen kan ta slut i Skåne.

- Det är alltid någon som överlever och vi kommer inte att utrota några älgar, menar Bernt-Olof Nilsson skånsk representant i Nationella Viltolycksrådet (NVR).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".