Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukhusledningen hoppas fortfarande på ett ja

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 16.18
Divisionschef: "Vi får se hur allting utvecklar sig"
(3:21 min)
Brita Winsa, divisionschef vid Helsingborgs lasarett. Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio.
Divisionschef Brita Winsa. Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio.

Igår sa narkossjuksköterskorna på Helsingborgs lasarett nej till ledningens bud. Från sjukhusledningen blir det inga nya sockrade bud - idag meddelar de att förslaget står kvar.

Narkossjuksköterskorna vid Helsingborgs lasarett kräver mer tid för återhämtning och 3000 kronor mer i lön, för att undvika personalflykt och inställda operationer. Ledningens förslag innebar mindre arbetstid men ingen högre lön. Divisionschef Brita Winsa säger att förslaget ger samma villkor som på andra sjukhus.

– Det förslag vi lagt fram bedömer vi som ett bra förslag. Det ligger fast. Jag hoppas naturligtvis att man väljer att vara kvar. Vi får se hur det hela utvecklar sig och sedan ta ställning utifrån det, säger Brita Winsa.

Redan idag ställs operationer in på grund av personalbrist. Är du inte orolig för att situationen blir problematisk för vissa patientgrupper?

– Vi gör allt vi kan för att bemanna upp och rekrytera, så att vi kan göra våra operationer, säger Brita Winsa.

Regiondirektör Alf Jönsson säger att man i dag har fler utannonserade tjänster än vad det finns tillgängliga sjukskötskor. Det leder till att sjuksköterskorna försöker flytta fram sina positioner, med önskemål om mindre arbetstid och högre lön. Det har den senaste tiden framförts krav från olika grupper av sjuksköterskor i såväl Kristianstad som Helsingborg. Han vill inte närmare kommentera de enskilda intressekonflikterna.

– Jag har inte gått in i det i detalj. Det finns allmänna önskemål om kortare arbetstid och mer betalt. Jag har att ta hänsyn till helheten och den resurs som är ställd till förfogande från skattebetalarna för att lösa uppdraget, säger Alf Jönsson.

Narkossjuksköterskorna på Helsingborgs lasarett har ondgjort sig över att inhyrd bemanningspersonal lyfter högre ersättningar än den ordinarie personalen. Det är ett skäl till att man vill ha 3000 kronor mer i månaden. Ann-Sofi Bennheden, som är personaldirektör i Region Skåne, förklarar varför det är rimligt att bemanningspersonal har högre ersättning.

– Det ligger lite grann i sakens natur. I likhet med hur vi tänker med våra interna resursteam, så ska man ha en mycket bredare kompetens än man behöver ha om man arbetar på en enskild arbetsplats och vara beredd att hoppa in på olika arbetsplatser.

Ann-Sofi Bennheden förklarar att det skulle kosta en halv miljard kronor om samtliga sjuksköterskor i Region Skåne fick ett lönepåslag på mellan 2000 och 2500 kronor i månaden. Den inhyrda personalen, som enligt personaldirektören utgör två till tre procent av den totala arbetsstyrkan, kostar 120 miljoner kronor årligen. Att använda den summan för att höja den ordinarie personalens löner är ingen utväg, förklarar hon.

– Det räcker inte långt om vi lägger det på lön istället. Då blir det en nettoeffekt på 500 kronor i månaden och det är kanske inte det som kommer upp i diskussionerna, säger Ann-Sofi Bennheden.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".