Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stress och hög arbetsbelastning för läkarna på kvinnokliniken i Lund

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 06.10
"Jag valde att gå privat för att få en utredning"
(4:33 min)
En kvinna står framför kameran mot ett galler.
Anna som egentligen heter något hoppas på en förändring på kvinnokliniken i Lund. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

För läkarna på kvinnokliniken i Lund har arbetsbördan blivit allt större. Att en ensam läkare får springa mellan avdelningarna och akuten är vardag. Och trots att personalen länge påtalat att verksamheten behöver mer resurser har inget hänt.


Stressade läkare påverkar vården. Det menar Anna som är en av patienterna som reagerat på just vården. Så här säger hon om ett besök på gynakuten.

– Plötsligt när jag sitter i väntrummet så kommer en sköterska och säger: "Nu stänger vi akuten för nu ska vi operera." Jag blev lämnad och fick vänta i 6 timmar på att få träffa en läkare, det var helt galet. Man märker på läkarna att de är stressade. Hon kom ner till mig precis efter att ha gjort ett akut snitt... För mig är det inte rimligt, säger Anna som egentligen heter något annat. Men för att inte hänga ut den läkare som gav henne vård vill hon inte gå ut med sitt namn.

När det väl är hennes tur är det visserligen en trevlig, men väldigt stressad läkare hon träffar.

Anna skickas hem efter sitt besök med löfte om att en läkare ska ringa henne dagen efter. Men ingen ringer, och eftersom hon är orolig för provsvaren och vill veta besöker hon mottagningen igen.

– Jag får reda på att läkaren missat att ringa mig på grund av hög arbetsbelastning, och blev hänvisad till att begära ut mina journaler för att få svar på mina frågor, säger Anna.

Efter att själv ha fått jaga svaret får hon genom att läsa sina journaler veta att hon blivit remitterad till extra ultraljudsundersökning. Men väntetiden är lång, och för att slippa vänta och lida i ovisshet betalar hon en privat mottagning, och där får hon också veta vad hon lider av.

– Jag valde att gå privat. Jag betalade över tusen kronor för att få det här utrett, att det var en inflammation i livmodern. Så jag fick bekosta det själv...

Men hur har läkarna det egentligen? Vi har kontaktat flera läkare på kvinnokliniken, men ingen av dem har velat, eller vågat ställa upp på en bandad intervju, trots att vi garanterat dem anonymitet. Därför har vi låtit medarbetare på redaktionen läsa in en del av det som kommit fram under samtalen med läkarna.

"Jag tycker det är bra att ni lägger fokus på det här för vi har hög arbetsbelastning. Men jag vill inte ställa upp på en intervju, jag är orolig för vad konsekvenserna skulle kunna bli om jag medverkar i inslaget. Jag måste tänka på min egen framtid, men tycker det är viktigt att det här kommer fram."

"Det händer att jag på min fritid ringer runt till patienter eftersom jag inte hunnit på arbetstid. Jag gör det gratis för att jag tänker att det nog är mitt fel att jag inte hunnit, att jag inte är snabb nog..."

"Ibland är jag helt utpumpad efter ett arbetspass."

"När det är som stressigast kan jag ibland undra om jag valt rätt yrke."

"Min skräck är att det ska hända två eller tre akuta händelser samtidigt. Hur ska jag då göra när jag som ensam läkare ansvarar för flera avdelningar?"

Andreas Herbst är överläkare och sektionschef för förlossningsvården vid Skånes universitetssjukhus, han säger så här om verksamheten.

– På jourtid är det ju stressigt eftersom man i Lund bara har en läkare på jourtid. Och ungefär 70 procent av all tid är ju vad vi kallar jourtid.

Alltså 70 procent av tiden bemannas kvinnokliniken av en ensam läkare som då ansvarar för både vårdavdelningar, förlossning och kvinnoklinikens akutmottagning. Detta trotts att både stressen och arbetsbördan ökat de senaste åren med anledning av att antalet patienter ökat.

– Det här är en fråga som vi har lyft från kliniken att vi anser att det är dags att öka till två jourläkare, säger Andreas Herbst.

Men är inte risken stor att den här stressen också påverkar det arbete man utför?

– Det är klart att stress påverkar hur man utför sitt arbete...

Andreas Herbst säger att han inte vet om eller när verksamheten får extra resurser, och berättar vidare att han inte känner till om facket lyft frågan om läkarnas arbetsbörda, detta trots att facket flera gånger påtalat för ledningen att verksamheten behöver extra resurser.

– Min uppfattning är inte att läkargruppen har upplevt att stressen har ökat till den grad att man velat lyfta det här som en facklig fråga, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".