Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Har lyft frågan om extra resurser för kvinnokliniken

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 13.52
"Försöker kartlägga behoven"
(2:05 min)
Pia Teleman, verksamhet för kvinnokliniken vid Skånes Universitetssjukhus. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Pia Teleman. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio

Problemen med stressade jourläkare är ledningen väl medveten om enligt Pia Teleman, som är verksamhetschef för kvinnokliniken vid Skånes universitetssjukhus Hon säger att de kartlagt problemet, och begärt extra resurser för 2017.

– Vi är medvetna om att det är mycket att göra, och det finns hela tiden ett ökat behov. Det försöker vi också kartlägga och planera för inför nästa års budget, säger Pia Teleman.

Hon förklarar att det inte bara handlar om att få till fler resurser för att förbättra situationen, utan också om att se över hur man jobbar. Därför menar hon att det är lika viktigt att se över arbetsrutiner och schemaläggning som att få till mer pengar till verksamheten.

– Vi kommer också att göra andra förändringar inför hösten med bland annat den läkargrupp som håller på med tumörkirurgi. Det gör man nu med schemaläggningen, till exempel tittar vi på hur många mottagningar vi behöver, och hur mycket tid som behövs för att hantera provsvar. Från och med i höst kommer vi också att förstärka på gynakuten med en extra läkare dagtid.

Men varför på dagtid, det är på jourtid som stressen är som störst?

– Om man inte hinner med det akuta på dagtid så finns det patienterna kvar på jourtid, vilket gör det stressigt att hinna med. Genom att föra det här blir det också lugnare på jouren. Allt som går att göra på dagtid ska också göras på dagtid. Det bidrar också till en bättre arbetsmiljö för läkargruppen för man jobbar hellre på dagarna än på nätterna, säger hon.

Frågan om stressen under jourtid är även lyft när det gäller fördelningen av det statliga bidraget för kvinnosjukvård.

– Det finns ett statligt bidrag som en satsning på kvinnosjukvården. Pengarna kommer via SKL och fördelas över Sverige, och det finns en regional grupp som ser över vad de pengarna ska användas till och där är den här frågan om jourbördan lyft, säger Pia Teleman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".