Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Cannabis en lockelse för ungdomar

Publicerat torsdag 9 juni 2016 kl 05.30
Ungdom: Det är lättare att få tag på det än alkohol.
(1:50 min)
Martin Thornell, Polisinspektör
1 av 3
Martin Thornell, Polisinspektör i Kristianstad Foto: Carolina Erlandsson/ Sveriges Radio
Henrik Sävström Fältassistent i Östra Göinge
2 av 3
Henrik Sävström, Fältassistent i Östra Göinge Foto: Carolina Erlandsson/ Sveriges Radio
Polisen har upptäckt flera personer som brukar narkotika på Gamlegården. Foto: Nelson Antoine/Scanpix
3 av 3
Attityd, tillgång och ett stundande sommarlov får ungdomar att prova cannabis Foto: Nelson Antoine/Scanpix

Cannabis är den vanligaste illegala drogen bland svenska ungdomar enligt Statens folkhälsoinstitut. Dessutom verkar en del ungdomar idag ha en mer liberal syn på illegala droger som till exempel cannabis.

Martin Thornell jobbar som polisinspektör i Kristianstad och möter de här attityderna bland de ungdomar som han träffar.

- Finns det redan någon som har liberal syn är det nog lätt att man anammar de goda argumenten för att bruka narkotika, menar Martin Thornell.

Bland svenska gymnasieelever i årskurs 2, är det 11 procent som använt cannabis de senaste 12 månaderna. Siffror från förra året, sammanställt av Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN). Tillgången på cannabis är stor i Skåne just nu. Är du ung och vill prova, kan det räcka med att hänga på sociala medier, berättar ungdomarna som vill vara anonyma.

- Det är lättare att få tag på sådant än alkohol, säger en tjej som är 16 år.

Flera ungdomar bekräftar att tillgången på cannabis är stor och att det till och med är så att du kan få frågor på sociala medier om du är intresserad av att köpa.

- Vanligt att någon kommer fram och frågar om man känner någon som säljer, berättar en annan tjej som också 16 år.

I Sverige är det förbjudet att använda, inneha, sälja och hjälpa andra att skaffa cannabis. Trots detta är ungdomars liberala syn på droger och i synnerhet cannabis, tillgängligheten och det stundande sommarlovet, tre parametrar som gör att ungdomar trots allt lockas till att röka sin första joint. Henrik Sävström jobbar som Fältassistent i Östra Göinge kommun och han rekommenderar att du som förälder ska ställa frågor till ditt barn i förebyggande syfte.

- Man ska vara en frågvis förälder med hjärtat på rätt ställe tänker jag, säger Henrik Sävström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".