Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mikroplaster stort hot mot fiskar i Östersjön

Publicerat fredag 3 juni 2016 kl 11.37
"Fiskarna verkligen glufsade i sig de här plasterna"
(2:01 min)
En abborre och en blond kvinna.
Oona Lönnstedt är marinbiolog vid Uppsala universitet har lett forskningsprojektet. Foto: TT och Uppsala universitet.

Fiskyngel i Östersjön föredrar mikroplaster framför vanlig föda, visar en studie som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Science.  Mikroplasterna gör att fiskarna växer sämre, och att de också slutar att vara rädda för rovdjur.

Att mikroplaster som är mikroskopiskt små plastpartiklar i Östersjön är farligt för fiskar är känt sen tidigare, men nu visar ny svensk forskning som gjorts på fiskyngel att de hellre äter mikroplast än plankton som är deras vanliga föda. 

– Den största överraskningen för oss var att fiskarna verkligen glufsade i sig de här plasterna. Vi  hittade att abborrar blev påverkade väldigt mycket, säger Oona Lönnstedt som är marinbiolog vid Uppsala universitet.

Oona Lönnstedt har lett forskningen där de tittat på hur fiskyngel i Östersjön påverkas av mikroskopiskt små partiklar av plast från skräp som spolas ut i haven. Det mesta kommer från slitage från bildäck, men mikroplaster finns i allt från båtfärg till schampo.

Att ynglen hellre äter mikroplaster än sin vanliga planktonmat leder till att fler fiskar dör. Det farliga ämnet i mikroplaster gör att de växer sämre och slutar reagera på dofter från rovfiskar. Det gör att de slutar vara rädda och blir uppätna. Det här kan få konsekvenser för hela näringskedjan och kan leda till fiskdöd i haven.

Det var ju därför vi började göra den här studien för vi visste att abborre- och gäddbestånden hade gått ner i vissa delar längs Östersjön. Och de ställena har oftast ganska höga koncentrationer av plast. Det verkar som att det finns någon länk där. 

Men det behövs mer forskning för att veta mer om det, säger hon.

Forskarna har kunnat se det här beteendet hos flera fisksorter som också finns i världshaven. Så det här är ett väldigt stort problem för hela världen, säger Oona Lönnstedt. Dels handlar det om ett farligt ämne som vi människor kan få i oss, dels innebär mindre fisk, mindre mat för de människor som kanske behöver det för sin överlevnad.

Nu har hon börjat titta på varför fiskynglen gillar att äta mikroplaster.

– De utsöndrar en slags visuell eller kemisk signal som triggar en slags födorespons i fiskarna. Så de tror att plasten är en en väldigt ovanlig och högenergi resurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".