Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Asylsökande får lära både svenska och trädgård

Publicerat onsdag 7 september 2016 kl 04.49
Kyrkoherde: Man får prova på arbete, och lära sig språket
(1:31 min)
Redskap
1 av 3
Praktik som kyrkogårdsarbetare och svenskastudier kombineras. Foto: Linda Evereus
Anders O Johansson, kyrkoherde
2 av 3
Anders O Johansson, kyrkoherde i Broby. Foto: Linda Evereus / Sveriges Radio
Kyrkogården i Broby
3 av 3
Kyrkogården i Broby. Foto: Linda Evereus

Att prova på arbetet som vaktmästare på en kyrkogård och samtidigt få möjligheten att slippa vänta på att få lära sig svenska - det är en del av en ny satsning som kommer att starta i flera församlingar i Skåne.

Det här ett pilotprojekt och samarbete mellan studieförbundet Sensus och Hvilan Utbilding i Åkarp, där asylsökande som alltså inte ännu har uppehållstillstånd ska få - först - praktik på kyrkogård på halvtid och halvtids svenskastudier.

Som det ser ut nu måste man först på uppehållstillstånd, och komma in i etableringen, som det kallas - innan man har möjlighet att få börja studera svenska.

– Det finns många som väntar på uppehållstillstånd och här slipper man vänta. Man får prova på trädgårdsarbete och samtidigt börja lära sig svenska redan innan man fått uppehållstillstånd, sägerAnders O Johansson som är kyrkoherde i Broby-Emmislövs församling.

Sedan får man en grundläggande utbildning i trädgårdsskötsel och möjligheten att gå vidare till en yrkesutbildning inom SFI.

I Broby kommer man att ge en grundintroduktion i säkerhet och hur man handskas med verktyg och maskiner för praktikanter som sen ska vidare ut i Skåne.

– Det är ett sätt att få börja sysselsätta sig, säger Anders O Johansson.

– De som inte har någon yrkesutbildning som passar i Sverige behöver ju få det. För utbildade läkare, och tandläkare löser det sig och det får en försörjning så småningom, men det är svårare för dem utan utbildning.

– Jag kan tänka mig att det här skulle kunna fungera i vården också, med till exempel undersköterskor. Det finns ett stort behov av arbetskraft och vårdande människor, säger Anders O Johansson.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".