Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

På tippen får frukten nytt liv

Publicerat måndag 26 september 2016 kl 15.41
Därför samlar NSR in frukt
(1:10 min)
Anna-Karin Falkenström på NSR i Helsingborg tar gärna emot överbliven frukt. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio.
Anna-Karin Falkenström på NSR i Helsingborg. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio.

Många har just nu mer frukt i sina trädgårdar än vad de kan äta eller använda. Då kan soptippen vara ett alternativ.

Det nordvästskånska renhållningsbolaget NSR tar gärna emot både fina ätliga äpplen och den lite fulare fallfrukten.

– Många hinner ju inte äta upp all frukt själva. Då vill vi att de kommer hit och ställer den så någon annan kan ta med sig en påse hem, säger Anna-Karin Falkenström på renhållningsbolaget.

NSR har till och med lanserat begreppet Fruktoberfest för satsningen på att få in nordvästskåningarnas överblivna frukt.

– Den frukten som trillat ned och som man kanske inte kan äta kan man istället lägga i conatinern för oätlig frukt här, fortsätter Anna-Karin Falkenström.

Fallfrukten pressas, och av fruktsaften blir det så småningom biogas.

– Och den biogasen kan vi köra både bilar, bussar och våra sopbilar på. Man brukar säga att man kan köra en kilometer på ett kilo fallfrukt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".